A Microsoft a napokban bejelentette, hogy az Internet Explorer nélkül fogja Európában forgalomba hozni legújabb operációs rendszerét a Windows 7-et. A bejelentés kapcsán kétségessé vált, hogy a felhasználók ilyen körülmények között hogyan tudják majd akár csak a legalapvetőbb internetes szolgáltatásokat is elérni a rendszerből - Redmond azonban most megnyugtató válasszal szolgált a kérdést illetően.

Ezek szerint nem arról van szó, hogy az európai felhasználók számára a Microsoft nem fogja biztosítani böngészőszoftverét és annak használati jogát. Ellenkezőleg: az Internet Explorer-t minden Windows 7-vásárló megkapja majd - de nem magába az operációs rendszerbe integrálva, annak telepítőlemezén, hanem egy külön adathordozón juthat majd el hozzájuk.

Kompatibilitási problémát az Internet Explorer kihagyása nem okoz majd, mert pusztán a böngésző felhasználói felülete fog a Windows 7-ből kikerülni. Ugyanakkor azok a böngészőkönyvtárak, amelyekre az Internet Explorer mellett a súgórendszer ill. számtalan a Windows-on futó harmadik felektől származó alkalmazás is épít, továbbra az operációs rendszerbe integrálva érkeznek majd.

A böngészőt tartalmazó adathordozón egyébként az Internet Explorer mellett számos másik internetes program - köztük a Microsoft üzenőprogramja és levelezője - is megtalálható lesz.

A kérdést, hogy a szóban forgó DVD lemez a Windows 7 termékdobozában lesz -e megtalálható, vagy más módon kapják -e majd meg a fogyasztók, Redmond egyelőre nyitva hagyta.