A múlt hét híre volt, hogy a világ legismertebb torrent-oldalának számító Pirate Bay a továbbiakban fizetős modellben kívánja folytatni működését, azaz, havidíjért cserébe teszi majd lehetővé felhasználói számára a jogvédett tartalmak letöltését. A hétvégén érkezett az újabb hír, amely szerint egy másik legendás - a Pirate Bay felemelkedését megelőzően "taroló" - fájlcserélő, a perek tucatjait maga mögött tudható Kazaa is újra visszatér - azonban ennek használatáért is fizetni kell majd a jövőben.

Egészen pontosan a Kazaa név fog csak visszatérni, amely egy frissen induló, zeneletöltéseket pénzért, legálisan kínáló oldalt fog a jövőben takarni. A már pár hónap óta béta üzemben dolgozó, de immár a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhetővé vált szolgáltatás az iTunes-hoz hasonlóan, a legnagyobb lemezkiadókkal kötött együttműködés alapján kínál zeneszámokat és csengőhangokat az azokért fizetni is hajlandó webezők számára.

A hírek szerint kezdetben mintegy 1 millió zeneszámot tartalmazó áruházat fix havidíjért: 20 dollárért lehet igénybe venni, amelyért cserébe korlátlan mennyiségben lehet dalokat letölteni. Ugyanakkor a dalok másolásvédelmi technológiával védettek, így lejátszásuk csak az előfizetés ideje alatt lesz lehetséges, azaz, a felhasználók végső soron nem megvásárolja, hanem csak "béreli" azokat. Ráadásul, bár a zeneszámok akár három PC-n is hallgathatóak egy háztartáson belül, hordozható lejátszókra nem lehet átmásolni őket, amely erősen korlátozza az ajánlat attraktivitását az audiofil webezők számára.

A megújult Kazaa és kínálata a kazaa.com oldalon tekinthetők meg.