A Microsoft a hétvégén megváltoztva korábbi döntését bejelentette, hogy mégsem fog egy speciális, a világ többi részén forgalmazottól eltérő, ún. "E" változatot forgalomba hozni Európában következő generációs Windows termékcsaládjából. Redmond korábban azt tervezte, hogy Internet Explorer böngészőjétől megfosztva dobja majd piacra a Windows 7 különböző kiadásait az öreg kontinensen, hogy így vegye elejét az Unió versenyügy bizottságának legutolsó vizsgálatában vele szemben kilátásba helyezett újabb súlyos büntetésnek.

"Örömmel jelenthetem be, hogy pontosan ugyanazt a Windows 7 verziót fogjuk Európában is piacra dobni októberben, amit a világ többi részén is forgalmazunk majd", jelentette be a cég hivatalos blogjában Dave Heiner, a Microsoft vezetője jogtanácsosa. A cég a böngésző kihagyása helyett inkább az újabb felmerült választóképernyő révén próbálná meg elkerülni, hogy a versenyügyi bizottság ismét elmarasztalja, feltehetőleg egy igen szaftos büntetés kíséretében. A Microsoft médialejátszója az operációs rendszerébe építése, és ezzel összefüggésben az EU-s versenytörvények megsértése miatt anno 497 millió dolláros büntetést volt kénytelen az Unió kasszájába befizetni.

A Microsoft a döntését - amely szerint mégis az egész világon egységes változatokat ad majd ki a Windows 7-ből - a számítógépgyártók és felhasználók részéről érkező aggályokkal indoklta, amelyek szerint ha az Unió elfogadja a böngészőválasztó képernyő alkalmazását, és Redmond emiatt befejezi az "E" változatok forgalmazását Európában, az összezavarhatná a fogyasztókat abban a vonatkozásban, hogy akkor most pontosan milyen változatot is vásároljanak az operációs rendszerből.

Ezen kívül maga az Unió versenyügyi bizottsága sem volt teljesen megelégedve a böngészőmentes Windows ötletével, hiszen a Media Player esetében már egyértelművé vált, hogy az operációs rendszer ilyen módon történő megkurtítása kizárólag csak hátrányokat jelent a fogyasztók számára, és a Microsoft versenytársai számára is csak megkérdőjelezhető előnyökkel járnak.

Redmond ugyanakkor egyértelművé tette, hogy amennyiben az EU mégsem fogadja el a böngészőválasztó képernyő ötletét, akkor mégis elképzelhető, hogy visszatérnek a speciális, böngészőmentes Windows 7 kiadásának megfontolására.