A Seagate a napokban ismét kénytelen volt elismerni, hogy olyan merevlemezeket hozott forgalomba, amelyek az egységekbe épített firmware egy hibájának köszönhetően bizonyos körülmények között - átmenetileg - lefagyhatnak. A probléma áttételesen adatvesztéshez, illetve a merevlemezek RAID kötetekből történő kiszakadásához vezethet.

A probléma ezúttal csak egy sorozatot, egészen pontosan a Seagate Momentus 7200.4 merevlemezsorozat 500 GB-os modelljeit érinti, amelyek bizonyos esetekben között akár 10 másodpercre is teljesen lefagyhatnak, miközben gyanús zajokat hallatnak magukból. A ST9500420ASG modellszámú egységek elsősorban a laptopok tulajdonosai számára okozhatnak problémát, hiszen 2.5 colos formátumuk miatt a szóban forgó merevlemezeket elsősorban hordozható gépekbe - köztük például a MacBook Pro-ba - építik be.

A hírek szerint az Apple már dolgozik a probléma megoldásán, a Seagate azonban egyelőre nem közölte, hogy mikorra lesz várható egy javított firmware megjelenése a lefagyás kiküszöbölésére.

A mostani idén már a második botrány a Seagate háza táján, hiszen a gyártó év elején kénytelen volt elismerni, hogy gyakorlatilag szinte az összes forgalomban kapható merevlemeze rendelkezik egy szériahibával, amely az egységek olyan váratlan lefagyásához vezethet, amelyből aztán sem hardveres, sem szoftveres módszerrel nem lehet "visszahozni" őket. A bajt akkor ráadásul a Seagate még azzal is tetézte, hogy először olyan javítást adott ki a problémára, ami az addig tünetmentes egységeket is végképp' elrontotta.