A Sun által a Microsoft ellen indított polgári perben hozott előzetes döntésben foglaltak végrehajtására a Microsoft hamarosan két frissítést fog megjelentetni Windows operációs rendszerének legújabb változatához korábban kiadótt első javítócsomaghoz. A Windows XP Service Pack 1 legújabb változatai már nem a Microsoft által eddig használt - a Sun szerint inkompatibilis - Java változatot fogják tartalmazni.

A kétlépcsős váltás első részeként a Microsoft hétfőn az XP SP1a változatot adta ki, amely gyakorlatilag ekvivalens az eredeti SP1-gyel, de már nem tartalmazza a Microsoft-féle Java virtuális gépet (VM). A második fázist a júniusban megjelenő SP1b fogja képezni, amely már a Sun által biztosított legújabb Java változatot is magában fogja foglalni.

Ezen túlmenően az előzetes döntésben foglaltaknak megfelelően a Microsoft az SP1b frissítést nem csak a Windows Update-en keresztül teszi majd elérhetővé, de CD-n is ki fogja adni. A Sun Java implementációját pedig a javítócsomagoktól függetlenül is telepíthetik majd a Windows felhasználók gépeikre a Microsoft Windows Update szolgáltatásán keresztül.

A Windows XP-hez készült második javítócsomag, azaz az XP SP2, amelynek tesztelése még ebben az évben megkezdődik, számos egyéb a Java technológiát érintő bővítést is magában fog foglalni.