Egy többek között a legnagyobb Linux-gyártókat is tömörítő szervezet a napokban felvásárolt közel két tucat, korábban a Microsoft által birtokolt szabadalmat. Az Open Invention Network (OIN) által most megszerzett, 22 szabadalomból álló potfolió akvizíciójának célja, hogy megvédje a nyílt forrású rendszert a szóban forgó oltalmakban védett eljárásokkal kapcsolatos perektől.

Az akció gyakorlatilag a Microsoft azon korábbi állításának - legalább részleges - elismerését jelenti, amely szerint a Linux 235 darab, Redmond által birtokolt szabadalmat sért meg. Az ugyanakkor egyelőre nem ismeretes, hogy a most megvásárolt szabadalmak pontosan milyen technológiákat védenek le, azaz, hogy mik kerültek ki azon eljárások köréből, amelyek miatt potenciálisan szabadalmi per lenne kezdeményezhető a legnagyobb Linux-gyártókkal szemben.

A Microsoft legutoljára a - mellesleg Linux-alapú - navigációs termékeiről ismert TomTom-ot perelte be egy fájlrendszerrel kapcsolatos szabadalma megsértése miatt, mert a két cég nem tudott a szóban forgó technológia licenceléséről megállapodni.