A Seagate a hétfői napon kezdte meg a világ első kereskedelmi forgalomba kerülő - ezzel egyszersmind eddigi leggyorsabb - SATA III-as merevlemezének forgalmazását. A "Barracuda XT" nevű egység 2 TB kapacitást bocsát a felhasználó rendelkezésére, amelynek elérését a SATA II-es típusoknál kétszer gyorsabban: akár másodpercenként 6 Gigabites elméleti sebesség mellett biztosítja.

A sebességbajnok merevlemezben összesen négy darab, egyenként 500 Gigabájtos korong található, amelyek az asztali modelleknél megszokott 7200-as fordultszám mellett pörögnek. Az egységet a gyártó 64 Megabájtos belső gyorsítótárral látta el, amely szintén duplája a SATA II-es modellekben megszokottaknak.

A technológia egyetlen hátulütője, hogy jelenleg szinte nem kapható olyan alaplap, amely képes lenne az elméletileg kétszeresére növekedett átviteli sebesség kihasználására. A helyzet megváltozása ugyanakkor valószínűleg csak idő kérdése, és jövőre már tömegesen lesz várható a SATA III-as specifikációt is támogató termékek piacra kerülése.

A Seagate új Barracuda XT egysége kiskereskedelmi forgalomban 299 dollár - azaz, mintegy 55 ezer forint - körüli áron kapható.