A Fülöp-szigeteken élő 21 éves Paul Glenerson B. Amurao - akinek neve egyszer már egy Word makróvírus kapcsán is felmerült - egy interjúban magára vállalta a W32/Perrun néven elhíresült, képfájlokban terjedő vírus megalkotását. A szóban forgó program az elmúlt napokban indokolatlanul nagy nyilvánosságot kapott, mert számos informatikai hírportálon olyan - téves - hírek jelentek meg róla, amelyek szerint az pusztán képállományok segítségével, azok megtekintésekor képes lenne megfertőzni számítógépeket. Valójában azonban ez nem lehetséges, és a vírus csak a már más módon megfertőzött gépek között képes kártékony kódokat továbbítani és futtani.

A W32/Perrun tipikusan egy futtatható állományt és egy képfájlt csatolt állományként tartalmazó e-mailben érkezik. A futtatható állomány a felhasználó általi elindításakor az megfertőzi a gépet, úgy módosítva a Windows registry bejegyzéseket, hogy az operációs rendszert ezt követően minden JPEG formátumú kép megnyitásakor őt hívja meg. A program a speciálisan e célból alkotott, futtatható kódot tartalmazó JPEG kiterjesztésű állományokat felismerve és az abban foglalt utasításokat végrehajtva tetszőleges programkód futtatását biztosíthatja a már megfertőzött gépen.

Azt, hogy Amuraot vajon milyen módon vonják felelősségre a hatóságok még egyelőre nem lehet tudni. Egyik honfitársa, a Loveletter-vírus alkotója korábban büntetés nélkül úszta meg, mert tettének elkövetésekor még nem volt törvény ami alapján megbüntethették volna. Ezt a hiányosságot azonban a fülöp-szigeteki honatyák 2000 nyarán pótolták. Enyhítő körülménynek számíthat az a tény, hogy Amurao a jelek szerint a vírust nem aktívan terjesztette, hanem csak anti-vírus cégek részére küldte el elemzésre.