Az Új-Zélandi Nyílt Forrású Közösség (NZOSS) egy olyan könyv megírását kezdte meg, amelynek célja a nyílt forrású szoftverek gazdasági és kormányzati hasznosításának bemutatása. A könyv maga is a tárgyalt szoftverekhez hasonlóan közösségi munkában készül: idáig már öt szerző és számos lektor vesz részt az alkotás létrehozásában.

A könyv alkotói szerint bár már ma is rengeteg a témával foglalkozó írás olvasható a Világhálón, azonban nem létezik még olyan mű, amely egy áttekinthető szerkezetben, összefüggő módon tárgyalná a nyílt forrás alkalmazásának gazdasági előnyeit. Az alkotás szerkeszétésénel a szerzők nagy gondot fordítanak arra, hogy művüket a számítástechnikában és a jogban kevésbé otthonosan mozgó döntéshozók és vezetők is megérthessék majd. Az írás konkrét terveket és módokat mutat majd be a nyílt forrásra történő áttérésre is.

A stílszerűen nyílt forrású eszközök - a LaTex, a CVS, és társaik - bevonásával készülő új mű bevételeit a szerzők maguk között tervezik felosztani, és ígéretük szerint a könyv kiadása után annak elektronikus változatát nyílt formában is közzéteszik majd. A könyv iránt érdeklődők - esetleg annak létrehozásában is közreműködni kívánók - a NZOSS honlapján juthatnak bővebb információkhoz.