A Firefox nem sokáig örülhetett a világ legnépszerűbb böngészőjének kijáró címnek, aminek megszerzését a sors kegyes fintora tette lehetővé számára még a tavalyi év végén. Alig több mint egy hónap leforgása alatt ugyanis az Internet Explorer visszahódította tőle a trónt - azzal a különös csavarral, hogy a korábbi első Internet Explorer 6 helyett immár a legújabb kiadás, az Internet Explorer 8 került a dobogóra.

Az IE8 ugyanis két egymástól független mérés: a StatCounter és a NetMarketShare statisztikáiban is átvette a vezetést a böngészők között, maga mögé utasítva saját korábbi változatát az IE6-ot, és az IE verziók közötti "belharc" miatt egy hónapra az első helyre kerülő Firefox 3.5-öt is. Utóbbi egyébként a számok tanúsága szerint az utolsó egy hónapban - bemutatása óta először - vesztett részesedéséből. Igaz, nem annyira súlyos mértékben mint korábbi verziói - a Firefox 3.0 és a Firefox 2.0 -, de így is egyértelműen kijelenthető, hogy a Mozilla nyílt forrású böngészője az év elején minden verziójában lefelé indult meg.

Firefoxok és régebbi Explorerek zuhanásban, IE8 és Chrome feljövőbenFirefoxok és régebbi Explorerek zuhanásban, IE8 és Chrome feljövőben

Az időszak nagy nyertese a Google Chrome-ja volt, amely kb. az immár a trónról lecsúszott Firefox piacvesztésével azonos mértékben - azaz fél százalékponttal - 6 százalék felé tornászta piaci részesedését. Ez ugyanakkor nem csoda, hiszen a Google immár nyitóoldalán már nem csak elavult változatok észlelése esetén, de akkor is ajánlgatja böngészőjét, ha a webező egy modern, de konkurenstől származó szoftverrel érkezik oda, és partneri megoldások révén számtalan szoftver telepítőcsomagjába besurranva próbálja meg a Chrome-ot a felhasználó gépére feltelepíttetni.

A trendeket elnézve valószínűnek tűnik, hogy a Chrome már jövő hónap végére lenyomja a Firefox régebbi - 2.x ill. 3.0-s - sorozatát, és az sem kizárt, hogy hosszú távon erősen megközelíti majd a Firefox legújabb változatának részesedését is. Az Internet Explorer esetében ugyanakkor az IE7 gyorsabb és az IE6 kicsit lassabb piacvesztése lesz várható, míg az IE8 egyértelműen tovább fogja növelni részesedését, így biztosítva a Microsoft böngészőcsaládjának egyelőre vitathatlannak tűnő első helyét a szereplők között.