A Microsoft egyik vezetője szerint az internetezni vágyó felhasználókat egyfajta "jogosítvány" megszerzésére kellene kötelezni, mielőtt hozzáférést engednénk számukra a világméretű hálózathoz. Craig Mundie a svájci Davos-ban a múlt héten megrendezésre került World Economic Forum-on adta elő tervét, amely a felhasználók mellett a számítógépek csatalkozását is engedélyhez kötné a vírusok, a spam és a kiberbűnözés terjedése megállításának céljával.

"Ha valaki vezetni akar egy autót, ahhoz rendelkeznie kell egy jogosítvánnyal, ami azt igazolja, hogy képes jármű kezelésére. Ezen kívül magának az autónak is át kell mennie egy vizsgán, ami bizonyítja, hogy lehet vezetni. Ezen kívül felelősségbiztosítással is kell a vezetőnek rendelkeznie", adta elő Mundie analógiáját, amelynek mintájára szerinte az internetezéshez is valami hasonló, mind a hálózatra kapcsolódó eszköz, mind az azt kezelő személy a szabályoknak megfelelőségét ill. azok ismeretét vizsgáló és bizonyító vizsgán kellene átesnie, mielőtt bekapcsolódnának az internet keringésébe. Ez - érvel a Microsoft stratégiai igazgatója - segíthetne gátat vetni a kiberbűnözés és az internet más káros hatásai terjedésének.

Cragi Mundie "internet jogosítvány" megszerzéséhez kötné a hozzáférést a világméretű hálózathozCragi Mundie "internet jogosítvány" megszerzéséhez kötné a hozzáférést a világméretű hálózathoz

Mundie, bár elismeri, hogy ezek az intézkedések bevezetése ugyan az internet anonimitásának csökkenéséhez vezetne, viszont az emberek a valós életből is ismerik és ott is elfogadják, hogy bizonyos helyzetekben igazolniuk kell magukat - és ennek a világméretű hálózaton sem kellene másként lennie.

A stratégiai igazgató egyébként arra is figyelmeztette hallgatóságát, hogy hamarosan elérkezünk a kiberhadviselés korszakába, amikor az egymással ellenségeskedő csoportok már nem fizikai fegyverekkel, hanem a világméretű hálózaton keresztül támadják majd meg egymást. Egy ilyen jellegű háború pedig sokkal nagyobb károkat okozhat majd egy-egy ország számára, mint például az olyan természeti kasztrófák, mint a szökőárak - figyelmeztetett Mundie.