Az Intel a napokban megrendezésre került CeBIT kiállításon végre a szélesebb nyilvánosság számára is bemutatta nem kevesebb, mint 48 feldolgozó maggal rendelkező processzorát. Az egyetlen chipbe integrált 48 mag a cég szerint egyerre akár 48 különböző operációs rendszert is futtathat - azonban nem mostanában fog kereskedelmi forgalomba kerülni.

A feldolgozó magok mindegyike az x86-os utasításkészlettel működik, ami azt jelenti, hogy képesek lehetnek a hagyományos PC-kre írodott programok futtatására is. A cég szerint ugyanakkor a 48 magos lapka képességeit igazán csak teljesen új alapokra helyezett szoftverek lehetnek majd képesek használni, amelyek megalkotása még a jövő feladata lesz. Ennek ellenére az Intel meghatározó áttörésnek tartja a processzor elkészítését, amely véleménye szerint "évtizedekre" meghatározza majd az informatika fejlődését.

Az Intel a 48-magos lapkát még a múlt év végén jelentette be először, de a mostani volt az első alkalom, hogy gyakorlatilag egy hétköznapi PC-be építve, működés közben is bemutatta azt a szélesebb nyilvánosság számára. A chip egyébként a cég állítása szerint mindössze 75 Wattot fogyaszt, ami a mai három-négymagos csúcslapkák fogyasztásának felel meg.