A Google a hét elején nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amelyben részletesen taglalja azon országok kormányzatainak internet-cenzúrával és -ellenőrzéssel összefüggő kéréseit és lépéseit, amelyekben a keresőóriás szolgáltatásait biztosítja. A most publikált adatokból többek között az derül ki, hogy minden negyedik országban legalább részlegesen blokkolják a Google különböző szolgáltatásait - valamint, hogy a klasszikusan a demokrácia példaképének tartott Egyesült Államok - Kínát többszörösen lekörözve - a legtöbbször a céget a felhasználók privát adatainak kiadására ill. a számára kellemetlen adatok cenzúrázására kérő országok közé tartozik.

A világ kereken 100 országában jelenlévő Google felhasználói összesen 25 államban kénytelenek a cég szolgáltatásai - mint például a Blogger, a YouTube vagy a Google Docs - részleges vagy teljes elérhetetlenségével együttélniük a helyi kormányzat tiltásainak köszönhetően. Ezen kívül a kormányzatok rendszeresen fordulnak a Google-hoz a felhasználók adatainak kiadására, vagy szerintük nem megfelelő tartalmú anyagok cenzúrázásának kérésével.

Az adatok szerint ezzel a leggyakrabban Brazília kormányzata él, amely a tavalyi év második felében 291 alkalommal utasította hasonló szűrésre a céget, míg második helyen Németország szerepelt 188 cenzúrázási kéréssel. A harmadik helyre India futott be 142 kormányzati felszólítással, míg az Egyesült Államok kormányzata 123 alkalommal cenzúráztatott szerinte nem megfelelő anyagokat.

Utóbbi egyébként "kiváló" eredményt ért el a felhasználói adatok kiadására vonatkozó kérések száma alapján összeállított toplistán is. Bár utóbbi első helyén itt is Brazília található 3663 esettel, az ő eredményétől alig marad el az ezen a listán már ezüstérmesként végző Egyesült Államok a maga 3580 esetével. A harmadik helyet itt Nagy-Britannia kaparintotta meg magának, ami azonban 1166 darab kérésével közelébe sem ér a másik két országnak.