Bár a YouTube tavalyi évben elindított mozifilm-kölcsönző szolgáltatása ugyan a legfrissebb hírek szerint erősen gyengélkedik, a Google azonban ennek ellenére nem adja fel az online filmboltot, hanem annak bővítésén gondolkodik. Ennek legkézenfekvőbb módja a felhasználók által a YouTube-ra feltöltött videók pénzért árulása lenne - és pontosan ezt fontolgatja a cég a CNN egy friss híre szerint.

No persze nem arról van szó, hogy a YouTube a jövőben minden a felhasználók által feltöltött tartalom megtekintését csak pénzért tenné lehetővé, hanem arról, hogy lehetőséget biztosítana a videók készítői számára, hogy azok alkotásaik megtekintéséért cserébe pénzt kérjenek a látogatóktól. A gyakorlatban nyilvánvalóan csak a legérdekesebb videók esetében szóbajöhető modell részleteiről egyelőre részletek nem ismertek, így többek között az sem, hogy milyen keretek között határozhatnák meg az árakat a tartalomkészítők, és az sem, hogy ebből a YouTube mennyit csippentene le magának.

A YouTube már most is működtet egy videókölcsönzőt, ami a hírek szerint a kereskedelmi filmek mellé hamarosan bármilyen videó is felkerülhet majdA YouTube már most is működtet egy videókölcsönzőt, ami a hírek szerint a kereskedelmi filmek mellé hamarosan bármilyen videó is felkerülhet majd

Az új program egyébként nem a YouTube első kezdeményezése lenne arra, hogy a feltöltőket érdekeltté tegye jó minőségű videók elkészítésére és megosztására, valamint, hogy ezen keresztül maga is plusz bevételekre tegyen szert. A videómegosztó portál tavalyi évben elindított Partnerprogramjának keretében ugyanis már most is kaphatnak részesedést az alkotásaik mellett megjelenő reklámokon kattintási díjaiból a legnépszerűbb videók készítői. Ez utóbbi révén elérhető bevétel ugyanakkor a megjelenő hirdetések minőségétől és számától is függ - az új modellben azonban az alkotók maguk határozhatnák meg azt, hogy milyen összeget kérnek a látogatóktól filmjeikért cserébe.