A Microsoft szerdán este letölthetővé tette honlapjáról az Internet Explorer 9 második előzetes kiadását. A frissen kiadott Internet Explorer 9 Platform Preview 2 a márciusban megjelent első előzeteshez képest a sebesség és a HTML5 terén erősít- mégpedig annyira, hogy lassan ideje lesz az utóbbi időbe ezen a téren vele szemben igencsak magabiztossá vált versenytársainak is megijedniük tőle.

A most debütált második előzetes megnövekedett sebességről egyrészt a Microsoft böngészőjének tovább turbózott JavaScript motorja gondoskodik. Az IE9 JS-értelmezője ugyan már az első előzetesben is odavert a Firefox-nak, az új verzióban azonban még tovább gyorsult, így már közel 20 százalékkal sebesebb, mint a Mozilla böngészőjének legújabb kiadása, és megközelíti a Safari és a Chrome sebességét is.

Már az első előzetes is odavert neki, az újabb IE9 azonban még jobban lekörözi sebességben a FirefoxotMár az első előzetes is odavert neki, az újabb IE9 azonban még jobban lekörözi sebességben a Firefoxot

Ugyanakkor a most megjelent előzetes tartalmaz egy másik gyorsítófaktort is, amellyel versenytársai még nem rendelkeznek, és amelynek köszönhetően akár az összesített sebességverseny első helyére is katapultálhatja magát. Az IE9 "titkos" fegyvere a Redmond által már korábban beígért hardveres gyorsítás, aminek köszönhetően a weboldalak megjelenítésének sebessége is drasztikusan gyorsabb benne - ráadásul úgy, hogy mindezt még szebb minőségben is produkálja, mint a gyorsítást nem alkalmazó böngészők.

A Microsoft által a böngészőről közzétett videó különösen meggyőzően mutatja be, hogy az új fejlesztésnek köszönhetően az milyen villámgyorsan is képes a weboldalakat megjeleníti, akkor is, ha azok többszáz nagyméretű, nagyfelbontású képpel vannak telepakolva.

Get Microsoft Silverlight

Szintén javított a Microsoft a böngésző szabványkövetésén is, amelynek köszönhetően az immár az egészen vállaható 68 pontos eredmény éri el az Acid3 teszten. Ez utóbbi elsősorban a CSS3 támogatás erősítésének köszönhető, de számos HTML5 elem is megjelent már az új böngészőben. Ugyanakkor a <video> elem támogatására még várni kell - ez Redmond ígérete szerint csak a következő, Platform Preview 3 változatban lesz majd tesztelhető.

Az IE9 újdonságairól további részletek a program kibocsátási jegyzeteiben olvashatók, míg ma a szoftver az Internet Explorer 9 Test Drive honlapról tölthető le.