Egy brit tudós minden bizonnyal az első olyan emberként vonul majd be a történelembe, akit számítógépes vírus fertőzött meg. Az első hallásra hihetetlennek tűnő hír tényleg igaz, de egy apró csavarral: Dr. Mark Gassonnak ugyanis nem a biológiai sejtjeit, hanem egy a kezébe implantált elektronikus chipjét fertőzte meg a digitális kártevő.

Gasson a chipet eredetileg - még évekkel ezelőtt - azért ültette kézfejébe, hogy ne kelljen a biztonsági chipkártyával bajlódnia a munkahelyén történő mozgás érdekében, és egyszerűen át tudjon jutni a leolvasóval biztosított kapukon és ajtókon is. Ezen kívül a lapka a tudós mobiltelefonjának biztonsági zárját is oldja, anélkül, hogy ehhez annak a PIN-kód beírásával kellene vakacolnia.

A most megfertőzött chipet a tudós eredetileg azért ültette kezébe, hogy ne kelljen biztonsági kártyájával bajlódniaA most megfertőzött chipet a tudós eredetileg azért ültette kezébe, hogy ne kelljen biztonsági kártyájával bajlódnia

A chip ugyanakkor nem véletlenül esett most vírusfertőzés áldozatává, hanem Gasson direkt fertőzte meg, olyan módon, hogy az képes legyen más hasonló chipeket, sőt, asztali számítógépeket is továbbfertőzni. A tudós ezzel azt akarta bizonyítani, hogy az ilyen - egyébként bizonyos körökben viszonylag elterjedtnek tekinthető - implantok alkalmazása milyen biztonsági kockázatokat rejt magában.

A szakember szerint ugyanis a vezetéknélküli kommunikációs technológiákkal is felvértezett bőr alatti chipek egy emberi testen belül egymást is megfertőzhetik, sőt, több implantált eszközzel rendelkező ember egymás közelébe kerülésekor a vírus akár emberek közötti terjedésére is lehetőséget adnak. Bár Gasson esetében a vírusfertőzésnek nem volt komoly kockázata, de pl. egy szívritmus-szabályozó lapka esetén nyilvánvalóan komoly veszélyt jelenthet annak megfertőződése ilyen módon.

"A kutatásunk rámutatott, hogy az implantált eszközök elértek egy olyan fejlettségi szintet, ahol képesek a kommunikációra, valamint az adatok tárolásáre és kezelésére is. Valójában kisméretű számítógépek. Ami azonban azt is jelenti, hogy - hasonlóan a hétköznapi számítógépekhez - vírufertőzések áldozatává is válhatnak. Ezért a technológiának lépést kell tartania annak érdekében, hogy az implantátumok - köztük az egészségyügyi eszközök - biztonságosan legyenek használhatóak a jövőben".