Egy biztonsági kutató létrehozta pontosan annak az ellentétjét, amit amúgy gyakorlatilag minden operációs rendszer készítője próbál megvalósítani. Thorsten Schneider, a németországi Bielefeld University oktatója ugyanis egy olyan Linux disztribúciót állított össze, amely ahelyett, hogy biztonságos lenne, éppen hogy hibákkal van zsúfolva, és ezzel a világ legsebezhetőbb nyílt forrású rendszerét képezi.

A stílszerűen "Damn Vulnerable Linux"-nak (DVL), azaz "Átkozottul Sebezhető Linux"-nak nevezett disztribúciót Schneider azzal a céllal hozta létre, hogy egyszerűsítse hallgatói számára a klasszikus törési technikák: a kódvisszafejtés, a puffertúlcsordulási hibák, SQL injekciós támadások, és más behatolási módszerek oktatását és tanulását. A disztribúció segítségével a hallgatók saját maguk próbálhatják ki, milyen a hibák megtalálása és azokhoz működő exploit kód készítése a nyílt forrású rendszeren.

Az 1.8 GB-ra rúgó, ISO, LiveCD és virtuális lemezkép formájában is elérhető rendszer az Apache, a PHP, az OpenSSH, és más, a klasszikus Linux disztribúciókat (is) alkotó szoftverek elavult változatait, valamint az ezek töréséhez alkalmas, vagy utóbbira képes programok előállításához szükséges eszközöket: a GCC fordítót, a GDB debuggert, NASM assemblert, valamint LDasm-ot, LIDa-t és DDD-t is tartalmaz.

Schneider egyébként azért döntött a Windows helyett Linux mellett rendszer összeállításakor, mert elmondása szerint utóbbit egyszerűbb volt maximálisan sebezhetővé tennie. A Microsoft ugyanis sosem tenné szabadon elérhetővé a régi Windows-ok ISO telepítőkészletét, míg a nyílt forrású rendszermag esetében ez a problém nem létezik, és igen egyszerű egy tetszőleges sebezhető rendszert összeállítani.

A Damn Vulnerable Linux-ot egyébként bárki letöltheti saját gépére is a damnvulnerablelinux.org honlapról, de az alkotó azt javasolja, hogy - tekintettel a rendszer iszonyatos sebezhetőségére - azt mindenképpen csak kontrollált környezetben, lehetőleg zárt hálózaton, oktatási célokra használjuk.