A Mozilla szerdán - gyakorlatilag az új Chrome 6 Beta kiadásával egyidőben - publikálta saját böngészője következő verziójának harmadik bétáját. A Firefox 4 Beta 3 még jobban képes a Windows 7 által nyújtott új szolgáltatásokat kihasználni, több nyelvet támogat és gyorsabb JavaScript motort tartalmaz.

Az új Firefox béta számunkra legfontosabb újítása az, hogy a korábbiaknál tízzel több nyelven - köztük magyarul - érhető el, így immár a magyar felhasználók számára is anyanyelvi felület mellett válik lehetővé a szoftver kipróbálása. A további, korábban nem támogatott nyelvek között a magyar mellett egyébként többek között a dán, a lengyel, a koreai és a román is megtalálható.

Míg az előző béták a Windows 7 beépített alkalmazásaihoz igazították a böngésző felhasználói felületét, addig a most megjelent harmadik tesztváltozat egy másik Windows 7-es újítást: a multitouch-t, azaz a többpontos érintésvezérlést teszi elérhetővé a Mozilla szoftverében is. Ez elsősorban az érintőképernyővel felszerelt kioszkok és az összetettebb webes alkalmazások esetében lehet majd fontos - az átlagos weblapon azonban a felhasználók legtöbbje semmi hasznát nem fogja venni.

A további fejlesztések közül még a JavaScript motort érdemes kiemelni, amely immár egy belső átalakításnak köszönhetően a korábbiaknál gyorsabban képes a numerikus műveletvégzésre. Ugyanakkor ez a gyorsítás a tesztek szerint még mindig nem lesz elég a Firefox számára a jelenleg utolsónak ígérkező pozíció elhagyására a sebességlistán, amelyben a Chrome, a Safari és az Opera mellett az Internet Explorer következő verziója is simán lepipálja majd a Mozilla böngészőjét.

A Mozilla Firefox 4 Beta 3 Windows, Linux és MacOS platformokra tölthető le a Mozilla honlapjáról.