Microsoft közeli források szerint a redmondi óriás jövő héten tervezi bemutatni Windows XP operációs rendszerének TabletPC-n futó változatát. A módosított XP képes az érintőképernyő kezelésére és a kézírásfelismerés sem jelent gondot majd számára. A bemutató színhelye a következő héten New York-ban megrendezésre kerülő TechXNY trade show lesz, ahol a Microsoft demonstrálni fogja az új Freestyle kezelőfelületének képességeit is.

A Microsoft egyébként már korábban közzétett információkat amelyek szerint a Windows XP-hez készült első javítócsomag, az XP SP1 alkalmassá teszi majd az operációs rendszert az újszerű, Mira koncepción alapuló TabletPC eszközökön való futásra is. Az operációs rendszer új változatán gyakorlatilag módosítás nélkül lesz futtatható a legtöbb eddig asztali rendszeren használt alkalmazás, többek között a Microsoft saját Office termékcsaládjának tagjai is.

A Microsoft bemutatójával párhuzamosan számos hardver-gyártó - többek között a Compaq és a HP is - tervezi saját TabletPC eszközei első prototípusainak bemutatását a nagy nyilvánosság számára. A TabletPC eszközök első megjelenése a kereskedelmi forgalomban ez év októberében várható.