Az orosz kormány a napokban hivatalosan is megerősítette, hogy egy olyan új operációs rendszer kifejlesztésén fáradoznak, amely közvetlen konkurense lehet majd a Microsoft Windows rendszerének, sőt, alkalmas lehet annak kiváltására is az országban. Az ennek ellenére Linuxon alapuló rendszer az oroszok szerint olcsóbb és biztonságosabb lesz a Windows-nál, ráadásul csökkenti majd Oroszország fűggőségét a redmondi szoftverfejlesztőtől.

Sok más hasonló kezdeményezéstől eltérően ugyanakkor az oroszok nem csak egy újabb, saját Linux-disztribúció összeállítását tervezik, hanem egy valóban az alapjaitól újraépített operációs rendszer létrehozását, amelynek rendszermagját azonban a Linux kódjára építik majd fel. A 4.9 millió dolláros költségvetéssel dolgozó projekt eredményét elsősorban az orosz közigazgatás és oktatási rendszer hasznosítaná majd, de vélhetően a hétköznapi polgárok körében is számos felhasználóra találhatna.

A legnagyobb kommunista utódállam egyébként nem az első ország, amely bejelenti, hogy a Windows-függőség megszüntetése érdekében Linux-alapú megoldásra áll át. Korábban Németország, Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia is bejelentett hasonló terveket, amelyek azonban az évek során gyakorlatilag minden elbuktak, mert kiderült, hogy a nyílt forrású rendszer csak jóval drágábban lenne üzemeltethető, ráadásul sok feladat megoldására gyakorlatilag teljesen alkalmatlannak bizonyult.