Egy a közelmúltban elvégzett kutatás eredményei szerint a webes szabványok kidolgozásáért és karbantartásáért felelős szervezet, a World Wide Web Consontium (W3C) tagjai maguk sem nagyon tartják be az általuk megalkotott szabályokat. Marko Karppinen finn webdesigner által végzett felmérés szerint ugyanis a legtöbb tag honlapja nem menne át a szabványügyi szervezet saját megfelelőségi tesztjén.

Karppinen mérései szerint a W3C tagjait képező szervezetek honlapjainak mindössze 6,5 százaléka felel meg a kiadott szabványoknak. Bár ez a szám már jelentősen jobb, mint a 2002. februári 3,7 és a 2002. augusztusi 4,6 százalék, azonban még mindig elképesztően alacsony a webes standardoknak megfelelő honlapok száma. A finn webdesigner szerint ennek oka az, hogy maguk a dokumentumokat előállító és olvasó szoftverek: a weblapkészítő- és böngésző-alkalmazások sem úgy kezelik a dolgokat, ahogy kellene nekik.

"A gyártó cégek dollármilliókat ölnek a GoLive és DreamWeaver szoftverek kifejlesztésébe - akkor miért generálnak ezek az eszközök alapból is érvénytelen kódot?", teszi fel a kérdést Karpinnen. "Úgy gondolom, hogy a webes infrastruktúra napjainkban meglehetősen fontos az egész nyugati gazdaság számára ahhoz, hogy a Microsoft-hoz és Apple-höz hasonló gyártók számára is fontossá váljon. Ezeknek a nagy gyártóknak kellene ezt a megközelítést elterjeszteniük."