A Google böngészője, a Chrome felhasználói felületét a jövőben ismét jelentős változtatásoknak kívánja alávetni. A jelenleg fontolgatott lehetőségek között szerepel egy igen drasztikus módosítás is, amely nem más, mint maga a cím- és keresősor eliminálását vetíti előre a web szörfölésére létrehozott szoftverben.

A szóban forgó beviteli mező eliminálása kettős jelentőséggel bírna a Chrome számára. Egyrészt segítségével a Google még több helyet tudna felszabadítani a weboldalak részére, amelyek így kvázi már teljesen betölthetnék a böngészőablakot, gyakorlatilag teljesen elmosva a felhasználó számára nyújtott vizuális élmény vonatkozásában a határvonalat a klasszikus asztali, és a böngészőben futó alkalmazások között a megjelenés szempontjából is.

A címsor "kinyírásával" alapvetően eltérő megjelenést kaphatna a ChromeA címsor "kinyírásával" alapvetően eltérő megjelenést kaphatna a Chrome

A másik fontos hatás az lehetne, hogy a címsor elrejtésével a Google akár erősebben irányítottá is tehetné a felhasználó böngészési folyamatát, akik így vélhetően erősebb késztetést éreznének arra, hogy az ablakban már megjelenő linkekre kattintsanak, mint sem hogy az egyébként nem látható címsor előhívásával navigáljanak egy oldalra. Ezen kívül a cég a konkrét weblapok címeinek eltüntetésével olyan tudat alatti folyamatokat indíthatna be a felhasználókban, amelyben azok egyre inkább a céggel ill. a Chrome böngészővel azonosítanák az internet és a web egészét - hiszen egyre kevésbé lenne nyilvánvaló számukra, hogy az egyes webes szolgáltatásokat valójában különböző címek alatt érhetik el.

A tervezett átalakítás természetesen nem jelenti a címsor funckiójának teljes eliminálását - azaz, az továbbra is előhívható maradna, vélhetően az egér a fül címe fölé húzásával -, mindössze annak elrejtését irányozná elő a böngészés közben. Így a felhasználók végső soron továbbra is tetszőleges címekre is ellátogathatnának a Chrome-mal is, annak használata közben azonban kevésbé lenne nyilvánvaló számukra ha más weblapokra kattintanak át, és így talán az azokra történő visszatalálás is nehezebbé válná számukra - legalábbis a Google keresőjének használata nélkül biztosan.

Az még nem teljesen egyértelmű, hogy a Google a Chrome melyik elkövetkező verziójában tervezné a változást bevezetni, és mivel csak egy tervről van szó, az se biztos, hogy az tényleg megvalósításra kerül majd a böngészőben. Az biztos, hogy a Chrome soron következő, a napokban letölthető vált 10-es verziójában még nyoma sincs ennek a változtatásnak, annak ellenére, hogy az új verzió számos más újítást - köztük egy tovább gyorsított JavaScript motort és hardveres gyorsítást - is tartalmaz.