A céljául az Linux operációs rendszer az Xbox-on futtatását kitűző projekt képviselői nyílt levélben fordultak az Európai Unióhoz, amelyben a Microsoft ellen már jelenleg is folyamatban lévő trösztellenes vizsgálat kiszélesítését kérik. A levél szerzői szerint ugyanis a redmondi konszern játékkonzolja kapcsán is több esetben versenyellenes praktikákat alkalmazott.

A Microsoft magatartását az EU-s versenytörvények tükrében vizsgáló bizottsághoz intézett levél szerint a világ legnagyobb szoftvergyártója az operációs rendszerek piacán megszerzett dominanciájával visszaélt a játékkonzolok piacán, amikor Xbox termékét veszteségesen, más bevételi forrásokból finanszírozva árulta, és árulja jelenleg is.

Ezen túlmenően az Xbox-Linux projekt képviselői azt is kifogásolják, hogy a Microsoft mesterségesen leszűkített konzoljának felhasználási körét, amikor a gyakorlatilag teljesen általános célú PC-alapú gépet olyan mechanizmusokkal vértezte fel, amelyek lehetetlenné teszik a redmondi központ által jóvá nem hagyott programok futtatását rajta. A levél szerzői szerint így a Microsoft gyakorlatilag egy gondosan zárt piacot teremtett magának, amin nem kell versenyeznie senkivel, hiszen a konzolt csak komoly szakismeretet igénylő - és sok országban illegális - módosítások révén lehet más forrásból származó programok futtatására is alkalmassá tenni.

Utóbbival kapcsolatosan a levél szerzői attól is félnek, hogy az Unióban hamarosan bevezetendő új szerzői jogi szabályozás, a EUCD (European Union Copyright Directive) a Microsoftnak az öreg kontinens országaiban is lehetőséget adna az Xbox platform "megnyitását" biztosító modchipek gyártói elleni fellépésre, hasonlóan az Egyesült Államok-beli DMCA-hoz (Digital Millenium Copyright Act), amely alapján máris számos céget perelnek a tengerentúlon ilyen ügyekben.

A nyílt levél teljes szövege az Xbox-Linux projekt holnapján olvasható.