A Microsoft a csütörtöki napon jelentette be új valós-idejű kommunikációs platformja első széles körben elérhető béta-változatát. A szabadon bővíthető "Greenwich" platform lehetőséget ad tetszőleges vállalati és más alkalmazások az azonnali üzenőrendszerekben (Instant Messaging - IM) megszokott funkcióival történő felruházására, mint például a résztvevők on-line jelenlétének ellenőrzése vagy a kölcsönös üzenetcsere.

"E béta kibocsátása egy mérföldkövet jelöl a Greenwich technológia fejlesztésében, amely részét képezi a Microsoft valós-idejű együttműködési vizíiójának", mondta Anoop Gupta, a cég üzleti együttműködési egységének elnök-helyettese. "Alapvetően tervezzük megváltoztatni a vállakozásók kommunikációjának módját [...] és forradalmasítani fogjuk a dolgozók együttműködését, hasonlóan ahhoz, ahogy az e-mail változatta meg az üzleti kommunikációt a '80-as évek végén és a '90-es évek elején."

A Microsoft szerint új kommunikációs platformja forradalmasítani fogja a vállalatokon belül a dolgozók együttműködéseként előálló folyamatokat. A dolgozók közti kommunikáció az új eszköz révén integráns részévé válhat a vállalati infrastruktúrának. A redmondi konszern új terméke a hagyományos szöveges információk mellett hangadatok, és videofolyamok átvitelét is lehetővé teszi a hálózaton vagy az Interneten keresztül.

A "Greenwich" platform végleges változatának megjelenése előre láthatólag 2003 közepén lesz várható, nem sokkal a Windows Server 2003 piacra dobása után.