A Windows 8-ról lassan már egy hete nem nagyon hallottunk semmi említésre méltó újdonságot - a hét elején azonban felbukkant pár újabb érdekes információ róla. Ez utóbbiak szerint nem kizárt, hogy a Windows 8 egy részben vagy teljesen új, "Protogon" nevű fájlrendszerrel érkezik majd a már igencsak korosodó NTFS helyett ill. mellett.

Az új fájlrendszer nyomaira a korábban kiszivárgott előzetes változatokban kutatva leltek szakértők, akik egy "NT Protogon FS Driver" nevű meghajtóprogramot találtak annak kernelszintű meghajtói között. Az eddigi nyomozások a Protogonról annyit derítettek ki, hogy az valóban egy fájlrendszer-meghajtónak tűnik, illetve, hogy valamilyen a klasszikus relációs adatbáziskezelésre hasonlító - táblákon, sorokon, kurzorokon alapuló - modell felett emulálja az NTFS-t.

A szépemlékű WinFS tér majd vissza Protogon néven a Windows 8-ban?A szépemlékű WinFS tér majd vissza Protogon néven a Windows 8-ban?

A dolog azért is rendkívüli módon érdekes, hiszen a Microsoft anno még anno a később a Windows Vista-t produkáló, eredetileg Longhorn néven futott projekt újraindítása előtt is tervezgetett valami hasonló, az NTFS-t adatbázis-alapokon leváltó új fájlrendszert, amit anno WinFS-nek hívtak - de ami végül törlésre került az új rendszerből. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a Protogon valóban a WinFS valami újkori reinkarnációjának készül, vagy egy attól teljesen független, talán teljesen más célokra is szánt, mindössze véletlen egybeeséseket mutató projekt.

A várakozások szerint egyébként éppen talán holnap fogja Steven Sinofsky, a Microsoft a Windows-t fejlesztő részlegének igazgatója bejelenteni a Windows 8-at - az azonban kevéssé valószínű, hogy ő bármit is elmondana a Protogonról. Utóbbiról további, első kézből származó részletek napvilágra kerülése legkorábban ősszel, a Microsoft fejlesztői konferenciáján, a PDC-n lesz várható, ahol vélhetően a szakemberek már kezükbe vehetik majd az új Windows egy korai előzetesét is.