A megnövekedett figyelem következtében a terroristáknak egyre rafináltabb módszereket kell kitalálniuk titkos információik az Interneten keresztül észrevétlen átviteléhez. Az olasz vámhivatal egy vezetője most egy olyan új titkosítási eljárást vélt felfedezni, amelyben a terroristák az információkat - például egy atombomba tervrajzát - nem a hasznos adatfolyamban, hanem magában az Internet-Protokoll csomagok fejlécében rejtik el, és így kerülik ki a megfigyelő automatákat.

A hálózatokon áramló csomagok teljes adattartalma alapvetően két részre bontható. Ezek közül az egyik - általában nagyobb - rész hordozza a végpontok között átvivendő hasznos adatot, míg egy kisebb, az előbbit az átvitel során általában megelőző, vagy "körülölelő" rész tartalmazza a csomag a hálózaton történő továbbításához szükséges információkat - ez utóbbit fejlécnek, vagy keretnek szokás nevezni. Az Internet-protokoll is rendelkezik ilyen fejléccel, amely a cél- és feladóállomásokat, ellenőrzőösszeget, és hasonló adatokat tárol.

Umberto Rapetto, az olasz vámhivatal egy vezetője most olyan eljárást vélt felfedezni, amelynek során a terroristák az IP-fejléc egy 16-bites mezőjét használják adatok titkosított átvitelére. A vámtiszt szerint a szóban forgó mező felhasználásával miden IP-csomagban egy teljes karaktert képesek így átvinni, a nélkül, hogy lebukás veszélyének tennék ki magukat. A hagyományos megfigyelő rendszerek - mint amilyen pl. az FBI hírhet Carnivore "adatfalója" is - kizárólag a csomagok "hasznos" tartalmát ellenőrzik, és nem foglalkoznak a fejlécmezőkkel.

"Ez teljesen olyan, mint ha valaki egy normál levélen a bélyeg alatt rejtené el az elküldendő információkat", mondja Umberto Rapetto, aki szerint a terroristák például fájlcserélő-forgalomnak álcázott csomagsorozatok fejlécein keresztül kommunikálnak egymással, teljesen észrevétlenül. Rapetto szerint az ilyen jellegű aktivitások és módszerek felderítéséhez az eddigieknél jóval több emberi erőforrást kellene a megfigyelésbe bevonni. A jelenlegi automatikus megoldásokkal ugyanis egyre nehezebben lesz a szervezett bűnözés nyomaira akadni.