A Microsoft hétfőn jelentette be, hogy újabb négy évre meghosszabbította azt, az eredetileg még 2006-ban a Novell-lel kötött egyezségét, amelynek értelmében többek között a redmondi cég saját maga is árulja és ajánlja a pingvines operációs rendszert ügyfeleinek. A Microsoft az évtized közepéig tehát további 100 millió dollár - közel 20 milliárd forint - értékben ad majd el SuSE Linux licenceket, elsősorban a cég kiemelt vállalati ügyfelei részére.

Utóbbi összeg arányaiban ugyan mintegy csak fele annak, amely értékben Redmond az elmúlt években - az eredeti megállapodás részeként - értékesített Linuxokat; ugyanakkor utóbbi esetben is a Microsoft először csak 156 millió dollár értékben vállalta a SuSE licencek értékesítését, amelyhez azonban később - miután rendkívüli sikernek bizonyult a program -, 2008-ban újabb 100 milliós keretmegállapodást fűzött, ezáltal összességében negyedmillió dollár fölé tornászva az általa eladott Linuxok összértékét.

A Microsoft által az időközben a SuSE-t is felvásároló Attachmate-tel most megkötött ill. meghosszabbított megállapodás értelmében Redmond egyébként a két rendszer együttműködésén is tovább fog dolgozni. Ennek legprominensebb példái a Microsoft által a Linux kernelhez hozzáadott kódok, de az interoperábilitási törekvések más területekre is kiterjednek, mint például a két rendszer hálózati együttműködése.