Az Európai Unióban a Microsoft ellen már harmadik éve folyó trösztellenes vizsgálat a redmondi konszern számára kellemetlen fordulatot vett a múlt héten. A bizottság megítélése szerint ugyanis a Microsoft súlyosan megsértette az EU versenytörvényeket, amelyek miatt akár komoly büntetésre is számíthat.

Az EU versenybiztosság múlt heti gyűlésén elkészült jelentés szerint a Microsoft egyértelműen megsértette az uniós versenytörvényeket amikor az operációs rendszerek terén megszerzett dominanciájával visszaélve próbált komoly szeletet kihasítani a szerverek piacából, és hasonlóan szabálysértő módon járt el Xbox nevű játékkonzoljával kapcsolatosan is. Ugyanakkor a bizottság egyelőre még nem döntött a felől, hogy milyen intézkedéseket foganatosítson az amerikai szoftverfejlesztővel szemben.

Egy előzetes javaslat szerint az EU a Microsoftot technikai információk nyilvánosságra hozatalára - és többek között riválisaival történő megosztásra - kötelezné, de az sem kizárt, hogy az unió területén belül a redmondi óriás kénytelen lesz operációs rendszereit Media Player nevű videolejátszójától megfosztva forgalmazni.

Az ügyben a végső szó a versenybiztosság vezetőjét, Mario Monti biztost illeti, aki azonban szakértők szerint nem valószínű, hogy június előtt meg fogja hozni döntését.