A hónap elején megjelent kiadásra jelölt változat után az Oracle tegnap kiadta Java platformja legújabb verziójának végleges változatát is. Az új Java SE 7 és a hozzá kapcsolódó JDK 7 a platform első verzióját képezik, amely már nem a Sun, hanem az utóbbit felvásárló Oracle égisze alatt látja meg a napvilágot.

Az új Java elsősorban a fejlesztők számára hoz érdekes újdonságokat, maga a platform végfelhasználói és üzemeltetői szempontból nem sokat változott. Ez alól talán az egyetlen kivétel a JVM-ben működő, teljesen új algoritmuson alapuló szemétgyűjtő (Garbage-First Collector), amely a sokmagos rendszereken elődjénél (Concurrent-Mark-Sweep-Collector) jóval nagyobb teljesítményre képes, és jobban skálázhatóvá teszi a rengeteg memóriát használó és sok kérést kiszolgáló alkalmazásokat.

Ugyanakkor az új JVM immár támogatja a dinamikus nyelvek futtatásához elengedhetetlen alapszerkezeteket is, amelynek köszönhetően immár a Python-on alapuló Jypthon, a Ruby-n alapuló JRuby, illetve a JavaScript-re épülő Rhino nyelveken is lehetővé válik a platform programozása. Maga a hagyományos Java nyelv is számos új szerkezettel bővült a 7-es verzióban, amelyek elsősorban a kivételkezelést, a futáselágaztatást és a típuskezelést érintik.

Az újonnan megjelent, vagy a már korábban is támogatott nyelveken készült programok egy továbbfejlesztett Swing könyvtár segítségével építhetik fel felhasználói felületeiket, az új, Non-Blocking I/O 2.0 programozási felületek kihasználásával pedig a korábbiaknál nagyobb teljesítmény érhetnek el ki- és beviteli műveleteikben.

A Java 7 a biztonsági terén is tud új dolgokat felmutatni a TLS 1.1 és 2.0 változatának támogatása személyében, de Elliptic Curve Cryptography (ECC) titkosítások használatának lehetősége, valamint a JSSE Server Name Indication (SNI) megjelenése is az új fejlesztések között említendő. A további újdonságok közül a .jar fájlok fájlrendszerként kezelését lehetővé tevő Zip File System Provider-t, valamint az új, JAXP-, JAXB- és JAX-WS támogatást is tartalmazó XML API-kat érdemes kiemelni.

A Java SE 7 és a hozzá kapcsolódó JDK 7 a Windows mellett Linux és Solaris platformokra tölthető le az Oracle honlapjáról.