A legfrissebb hírek szerint a Távol-Kelet legjelentősebb nemzeteinek együttműködésében egy erős Microsoft-ellenes szövetség kezd kibontakozni. A NE Asia Online jelentése szerint többek között kínai, japán és koreai cégek olyan új startégiai együttműködés kialakításán dolgoznak, amelynek keretén belül a jövőben közösen fejlesztenének ki a Microsoft-szoftverek kiváltására alkalmas nyílt forrású megoldásokat.

A Japan Information Technology Services Industry Association (JISA), a Chinese Software Industry Association (CSIA) és a Federation of Korean Information Industries (FKII) közreműködésével alakuló szervezet a Linux operációs rendszer és a nyílt forrású megoldások intenzívebb alkalmazását szeretné elérni a kormányhivatalokban és a piaci szektorban egyaránt. A kínai és koreai kormány pénzügyi támogatását is élvező szövetség e mellett maga is részt venne a Microsoft-hegemónia megtörésére irányuló nyílt forrású szoftverek kifejlesztésében.

A szövetség első gyűlését még ebben a hónapban a thaiföldi Phuketben tervezi tartani, amire számos ázsiai ország képviselőit várják.