[Gemius] Elkészült a Gemius "Internet piaci trendek - 2011. első félév" jelentése, amely a gemiusRanking szolgáltatás adatai alapján az elmúlt hat hónap internetpiaci trendjeit foglalja össze, és jelentős változásokat mutat több területen is az adott időszak alatt. A félév során Mozilla Firefox felülkerekedett az MSIE-n és már láthatóak voltak az első adatok a Firefox legújabb verzióiról is.

A mobileszközök operációs rendszereinek rangsorát figyelve pedig várhatóan, érdekes harcot láthatunk majd kibontakozni az elkövetkezendő hónapok során. Továbbá, minden jel arra utal, hogy a közeljövőben az iPad töretlen sikerérének lehetünk szemtanúi.

A Gemius statisztikáiban a webezők Firefox-szal már több oldalt töltenek le, mint IE-velA Gemius statisztikáiban a webezők Firefox-szal már több oldalt töltenek le, mint IE-vel

2011. áprilisában az Internet Explorer és a Firefox böngészők hosszú ideje elhúzódó párharca végre fordulóponthoz ért az utóbbi győzelmével, mely így a gemiusRanking mérésben résztvevő országok (Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Törökország, Ukrajna, MENA régió) vezető böngészője lett az összesített gemiusRanking statisztikák alapján. A jelenlegi második helyezett MSIE részesedése egyre csökken, felhasználóit valószínűleg a Chrome szívta el és ez az átpártolási tendencia is segítette a Mozilla-t régóta várt győzelmében.

Egy másik tényező is közrejátszott a jelenlegi szituáció kialakulásában, hiszen a Mozilla térhódítását az is segítette, hogy piacra dobta a Firefox 4.0-s és 5.0-s verzióit, mellyel felgyorsította az újabb verziók kiadási ciklusát. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor előreláthatólag a Firefox-nak az egyes verziói közötti eloszlása a Chrome-éhoz hasonló képet fog mutatni, azaz az újabb verzió megjelenése a korábbi verzió szinte azonnali lecserélődéséhez vezet.

Az iPad 2010-es látványos debütálása óta jelentős hatással volt a mobileszközök piacára. A 2.0-ás verzió 2011. márciusi megjelenése óta felgyorsult a táblagép részesedésének növekedési üteme. Az iPad-del generált oldalletöltések részesedése 17 százalékponttal emelkedett 2010 júniusa óta, amikor harmadik helyezést ért el. Míg egy éve a dobogó alján állt, most csak 0,46 százalékponttal van lemaradva a piacvezető iPhone-tól.

A tárgyalt piacokon az év további részében is az Apple dominanciájára számíthatunk, míg a Nokia részesedése fokozatosan csökken (megközelítőleg 6 százalékpontos csökkenés az elmúlt félév során).

Az “Internet piaci trendek - 2011. első félév" című jelentés forrásául a gemiusRanking weboldalak adatai szolgáltak, melyek naprakész információt nyújtanak többek között az internet-felhasználók böngészéshez használt eszközeiről. A prezentációban friss és részletezett adatok kerülnek bemutatásra az internetező közönség böngésző-, operációs rendszer-, mobil eszköz- és kereső-használati preferenciáit illetően.