A nemzetközi Serial ATA IO munkacsoport tegnap jelentett be két új specifikációt, amelyek minden korábbinál gyorsabb adatávitelt illetve szuperkicsi SSD meghajtók létrehozását helyezik kilátásba a jövőben.

Az új szabványok közül az első a SATA Express, amely gyakorlatilag a SATA egységek a közvetlenül a PCI Express buszra történő csatlakoztatásának módját rögzíti. Az új szabvány a SATA3 jelenlegi 6 Gb/s-os sebességét - a felhasznált jelvezetékek számától függően - 8 ill. 16 Gb/s-ra növeli, azaz, akár közel megháromszorozza az elérhető legnagyobb adatátviteli sebességet a számítógép központi elemei és az azokhoz kapcsolt adattároló egységek között.

A SATA Express alapötletére épülő, közvetlenül az alaplapok PCIe-slotjaiba csatlakozó SSD-k már jelenlenleg is léteznek - mint például az Intel 720-as sorozata vagy az OCZ legújabb RevoDrive-jai - a SATA Express azonban gyakorlatilag szabványosítja ezt az illesztési módot, ezáltal lehetővé téve annak különválasztását a tényleges adattárolást végző SSD egységektől.

A másik új szabvány a µSSD ezzel szemben nem leválasztható, hanem magára az alaplapra integrálható SSD egységek formátumát rögzíti. A Sandisk már meg is kezdte az ilyen szuperkicsi - gyakorlatilag egy bélyeg méretével vetekedő - SSD-k gyártását, amelyek elsősorban a szuperkompakt gépekben, mint például a netbookok vagy táblagépek juthatnak majd szerephez.

Az még nem egyértelmű, hogy az ilyen SSD-k fixen lesznek kvázi odaforrasztva az alaplapokhoz, vagy a cserélésüket lehetővé tevő foglalatokban kapnak majd helyet, de az biztos, hogy a gyakorlatilag miniatűr formátum révén, valamint a hagyományos SATA csatlakozó kiváltásával a korábbiaknál jóval kisebb helyen teszik majd lehetővé a szupergyors háttértároló egységek elhelyezését a hordozható egységekben.