A Microsoft a Windows 8-at bemutató blogjában tegnap egy újabb bejegyzést posztolt, amelyben többek között arról számolt be, hogy az új operációs rendszer már a jellemzően CD- ill. DVD-képfájlokat tároló .ISO, valamint a virtuális merevlemezek leképezésére használt .VHD állományok használatát is alapból támogatja majd. A bejegyzéshez mellékelt videóban azonban Redmond egy ennél sokkal érdekesebb dolgot is leleplezett véletlenül: azt, hogy a Windows 8 egy teljesen új Start Menüvel fog érkezni.

A véletlenül leleplezett új Start MenüA véletlenül leleplezett új Start Menü

Az új Start Menü - hasonlóan az Intézőhöz - bizonyos szempontból visszatérni látszik az XP-ben megszokotthoz, és számos ponton szakít a Vista-ban megjelent, majd a Windows 7-ben folytatott újításokkal. Így például maga a Start gomb kerek helyett ismét a fekvő téglalap alakú lesz, és a Windows logó helyett a "Start" szöveget fogja tartalmazni. Ugyanakkor a gombon történő kattintáskor felbukkanó menü is olyan változást mutat majd, ami inkább az XP-s - sőt, a Windows 9X-es - időket idézi majd a Vista és a Windows 7 látványvilága helyett.

Az új Metro stílusú menü ugyanis a jelek szerint a végletekig le lesz egyszerűsítve, ami nem csak azt jelenti, hogy a csiricsáré grafikákat elhagyja majd belőle a Microsoft, de a menüben foglalt pontok száma is minimálisra csökken majd. A videó tanúsága szerint a Start Menü mindössze négy opciót: "Search" (Keresés), "Share" (Megosztás), "Devices" (Eszközök), illetve "Settings" (Beállítások) kínál majd, amelyek alá minden további funkció besorolásra kerül majd.

Az, hogy ez pontosan hogyan érinti majd a már meglévő menüpontokat és funkciókat - azaz, melyikük hova is kerül majd át az új koncepcióban - sajnos a videóból nem derül ki. Ugyanígy azt sem lehet tudni, hogy a régi, bővebb Start Menü visszakapcsolható lesz -e; bár ez több, mint valószínűnek tűnik, hiszen a Microsoft a korábbi és az újabb stílusú menü közötti választás lehetőségét eddig minden Windows kiadásában meghagyta.

Ugyanakkor a részletek leleplezésére vélhetően már nem kell sokat várni, hiszen mához képest pontosan két hét múlva kezdődik majd a Microsoft BUILD konferenciája, amelyen az ígérete szerint Redmond részletesen be fogja mutatni operációs rendszere minden jelentős fejlesztését.