Bár a Microsoft a hét elején letölthetővé tette következő generációs Windows rendszere egy korai előzetesét, abból/-ban még számos olyan új fejlesztést kihagyott ill. nem engedélyezett, amely csak a szoftver későbbi, esetleg csak végleges változatában válik majd elérhetővé. Ezek közé tartozik a Protogon nevű fájlrendszer is, amelyről ugyan már hónapokkal ezelőtt írtunk, de amelyről kiderült, hogy már benne is van a frissen letölthető vált Windows 8-ban - csak éppen elrejtve és letiltva az avatatlan felhasználók elől.

Az új fájlrendszerről annyit már eddig is tudtunk, hogy az nagyjából a korábban még a Vista kiadása előtt beharangozott, végül azonban akkor leállított WinFS utódjának tekinthető, ami kvázi az adatbáziskezelőkből ismert koncepciókat és megközelítést: tranzakciókat, lekérdezéseket és relációs adatmodellt hivatott bevezetni a fájlok kezelésébe is - mindeddig azonban nem volt világos, hogy ez tényleg bekerül -e majd a Windows 8-ba, vagy ismét elhal a tervezés szintjén, esetleg csak valamilyen speciális Microsoft-termékben kap helyet. Most azonban kiderült, hogy a Protogon valóban része lesz a Windows 8-nak - még ha nem is teljesen egyértelmű, hogy milyen céllal és tulajdonságokkal.

Lelkes buherátoroknak ugyanis sikerült felfedezniük a Windows 8 fejlesztői előzetesében, hogy annak "format" segédprogramja a megszokott FAT és NTFS fájlrendszerek mellett "Protogon" típusú kötetek létrehozására is utasítható - ráadásul ezzel a névvel bizonyos programozói könyvtárakat tartalmazó mappa is található a rendszerfájlok között. Az új fájlrendszert felfedező szakembereknek ráadásul sikerült egy kötetet is leformázniuk a szóban forgó fájlrendszer-típussal, és néhány tesztet elvégezni azon, hogy kiderüljön: mire is képes a Protogon.

Ezek szerint az új fájlrendszer hasonlóan fejlett és összetett képességekkel rendelkezik, mint az NTFS: azaz például támogatja a hozzáférési jogosultságlisták (ACL) használatát, valamint az alternatív adatfolyamok, a hard- és szimbólikus linkek, valamint a mountolási pontok koncepcióját. Az ugyanakkor, hogy a Protogon miben tud többet, mint a Windows-ok klasszikus fájlrendszere, egyelőre nem derült ki - de valószínűsíthető, hogy a plusz funkcionalitás eléréséhez szükséges programok és kódok nagy része a fejlesztői előzetesben még nem is található meg, és csak valamely későbbi kiadásban válik majd elérhetővé.

Azt egyébként a Microsoft maga is elismerte, hogy a Windows 8 Developer Preview kiadásából sok a rendszer végleges változatába szánt újítás még hiányzik - és vélhetően a Protogon is ezek közé tartozik.

A témát mindenesetre figyelemmel követjük, és amennyiben új információk bukkannak fel vele kapcsolatban, meg fogjuk írni azokat.