A Microsoft tegnap kénytelen volt egy új blogbejegyzést publikálni Windows 8-as blogjában azon - a nemzetközi informatikai egy nappal korábban felbukkant hírek által keltett - aggodalmak eloszlatásására, amik szerint a cég új operációs rendszere egy új biztonsági fejlesztésének köszönhetően potenciális nem fog más operációs rendszerüket - például a Linuxot sem - megtűrni maga mellett. Redmond a blogposztban kategórikusan cáfolta, hogy erről lenne szó, sőt, egyértelművé tette, hogy ő maga semmilyen más operációs rendszer futtatását nem fogja akadályozni a Windows 8-as gépeken.

A Microsoft ezzel megerősítette a hír kapcsán oldalunkon a kezdetektől fogva hangoztatottakat, amelyek szerint Redmondnak egy ilyen lépéshez nem fűződne érdeke, ill. hogy a szóban forgó, eredetileg a károkozók bejutását meggátolni hivatott biztonsági funkciók vélhetően a legtöbb gépen letiltható lesz arra az esetre, ha esetleg egy kevésbé ismert operációs rendszer telepítésében vagy működésében zavart okozna.

A legtöbb - ha nem az összes - gépen letiltható lesz a Secure Boot, mint ahogy a Microsoft által a BUILD konferencián demózott egyik első Windows 8-as táblagépen is az, amiről ez a képernyőfotó készültA legtöbb - ha nem az összes - gépen letiltható lesz a Secure Boot, mint ahogy a Microsoft által a BUILD konferencián demózott egyik első Windows 8-as táblagépen is az, amiről ez a képernyőfotó készült

A Microsoft blogbejegyzésében egyértelművé tette, hogy az eszközgyártóktól ő kizárólag csak azt fogja megkövetelni, hogy azok gépeiken implementálják a Secure Boot funkciót annak érdekében, hogy azok képesek legyenek magukat - és ezen keresztül felhasználóikat és tulajdonosaikat is - az egyre komolyabb fenyegetést jelentő, ráadásul bejutásukat követően gyakorlatilag észlelhetetlen rootkit- és más hasonló típusú fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor Redmond maga semmilyen módon sem fogja befolyásolni azt, hogy utóbbi milyen operációs rendszerek indítását engedi majd meg akár alapbeállítások mellett, akár a felhasználó által átkonfigurálható módon.

"A Microsoft partnereivel azon dolgozik, hogy a Secure Boot ügyfeleink számára egy kiváló biztonsági élményt nyújtson. A Microsoft ezért támogatja, hogy a gyártók maguk dönthessék el: miként kezelik a biztonsági tanúsítványokat és milyen módon biztosítanak lehetőséget a felhasználók számára azok importálására és kezelésére", írta Redmond a blogposztban.

Azt, hogy a gépek mely rendszerek indítóblokkjait tekintik majd legitimnek már alapbeállítások mellett is, kizárólag a gyártók felelőssége és döntési hatásköre lesz majd, mint ahogy az is, hogy milyen elkerülő módszereket biztosítanak a nem ismert vagy egyedi rendszerek futtatására a gépeken. Az OEM-ek legtöbbje így vélhetően lehetőséget fog biztosítani a szóban forgó biztonsági funkció letiltására is, amellyel szemben a Microsoftnak semmilyen ellenvetése nincs és nem is lehet, lévén a Secure Boot megvalósítása ill. az ezt biztosító UEFI firmware elkészítése és összeállítása szintén a gyártók döntési hatáskörébe tartozik, amelyre Redmond közvetlenül semmilyen hatással nincs és nem is akar lenni.

A fentiek alapján tehát egyértelmű, hogy a Microsoft maga nem fogja megakadályozni más operációs rendszerek futtatását az eredetileg Windows 8-cal érkező gépeken, és erre a gyártóknak maguknak sem lesz okuk, már csak a piac farkastörvényeiből kifolyólag sem. Ugyanakkor a Secure Boot mechanizmus jelenléte a felhasználók számára egy olyan megnövekedett biztonságot nyújt majd gépeik használata közben, amely ma még - a klasszikus BIOS-alapú rendszereken - elképzelhetetlen, és amely sikeresen vethet gátat a jelenleg a magánszemélyekre és vállalati felhasználókra egyaránt komoly veszélyt jelentő biztonsági fenyegetéseknek.