Egyes embercsoportoknak mondhatni lételemük az, hogy áldozatot csináljanak magukból - akkor is, ha valójában nem azok -, főleg azért, mert csak így tudják más embercsoportok szimpátiáját és főleg támogatását kivívni maguknak. Nem ismeretlen ez az informatika területén sem, ahol bizonyos ideológiai irányzat képviselői mindig jellemzően a legrosszabbat feltételezik a velük egyet nem értőkről, és ott is farkast kiáltanak - kígyó és béka társaságában - ahol valójában még egy fehér barika sem tűnt fel a színen.

Valami hasonló történt megint a Linux és a szabadszoftverek támogatóival is, akik a Windows 8 egy valójában a felhasználók védelmét és biztonságát szolgáló újítását, az ún. Secure Boot-ot mindjárt a Linux a gépekről történő kitiltása egy ravasz eszközének vízionálták. Szerintük ugyanis a Microsoft azért találta ki ezt a funkciót ill. arra fogja felhasználni, hogy megakadályozzá a nyílt forrású rendszer - és más, hasonszőrű társai - telepítését a Windows 8-cal szállított latopokra, tabletekre és PC-kre.

A Secure Boot egyetlen valódi célja a felhasználók és adataik védelme a digitális kártevőkkel és hackerekkel szemben - nem pedig bizonyos operációs rendszerek futtatásának megakadályozásaA Secure Boot egyetlen valódi célja a felhasználók és adataik védelme a digitális kártevőkkel és hackerekkel szemben - nem pedig bizonyos operációs rendszerek futtatásának megakadályozása

Redmond ugyan a kezdetektől fogva cáfolta, hogy ez lenne a célja, ill. hogy egyáltalán az ő kezében lenne a megvalósítás azon része, amellyel egyáltalán el lehetne érni a Linux kvázi kitiltását a gépekről, a linuxosokat ez nem hatotta meg. Annyira, hogy végül a Secure Boot jelentette, valójában árnyékfenyegetés ellen szerveződő gyakorlatilag hisztériakampányba több közismert szabadszoftveres szervezet is beszállt. A Linux Foundation maga pl. egy külön útmutatót tett közzé honlapján a szerintük nyilván buta gyártók számára, hogy miként is kellene a Secure Boot mechanizmust megvalósítani úgymond helyesen, annak érdekében, hogy annak jelenléte a Linuxot se akadályozza a gépre településben ill. az ottani működésben, míg egy ausztrál Linux-felhasználói csoport azonban egyenesen az ottani versenyhivatalhoz fordult a még meg sem jelent Windows 8 és Secure Boot funkciókat bepanaszolandó. A Free Software Foundation pedig hasonló módon - nyilvánvalóan meg nem értve a rendszer működésének alapjait és kvázi mindjárt megelőlegezve a be sem mutatott, ki sem próbálható rendszer "bűnösségét" a szabadszoftverek elnyomásának vádjában - egy globális petíciót kezdeményezett a teljes Secure Boot technológiával szemben.

A Secure Boot az eddig vele bemutatott gépeken még mind letiltható voltA Secure Boot az eddig vele bemutatott gépeken még mind letiltható volt

Az a tény, hogy a Linux és más szabadaszoftver operációs rendszerek valójában nem képeznek fenyegetést nem hogy a Windows, de még a MacOS számára sem, hiszen évtizedek óta képtelenek 1%-nál nagyobb részesedést kihasítani az asztali piacból, és nem úgy tűnik, hogy ez belátható időn belül változna, ill. hogy az újítás, ha még olyan korlátozó módon is működne, ahogy ők azt beállították, is legfeljebb a gépüket eleve Windows 8-cal vásárlókat akadályozná meg a Linux és más rendszerek futtatásában, akiket ez a lehetőség valószínűleg úgy sem érdekelne, nem nagyon zavarta.

Oldalunkon már akkor megjegyeztük, hogy - azon kívül, hogy nem a Microsoft, hanem a számítógépgyártók kezében van a döntés a kérdést illetően, - a Linux kitiltásának semmi értelme nem lenne, hiszen az a Microsoft maga számára valós fenyegetést nem jelent az asztali piacon, így nyerni semmit nem nyerne vele, viszont egy ilyen lépéssel jó adag negatív PR-t gyűjthetne, és nem mellesleg ismét magára irányíthatná az őt már korábban is több esetben elmarasztaló versenyügyi szervek figyelmét világszerte; a PC-gyártók pedig szintén saját maguk ellen tennének, ha gyakorlatilag csak a Windows 8-ra korlátoznák a gépeiken használható operációs rendszerek körét, amely esetben a vásárlók nyilván megengedőbb gyártótársaiktól vennének inkább gépeket.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a ZDnet egyik szerkesztője, Ed Bott az összeesküvéselméletek gyártása ill. elméleti cáfolata helyett egyszerűen fogta magát és megkereste a PC-gyártókat, hogy megkérdezze tőlük: tényleg úgy fogják -e megvalósítani a Secure Boot technológiát, hogy az megakadályozza a Linux és más nyílt forrású rendszerek futtatását. Utóbbiak válaszaikban egyértelművé tették, hogy mindenképpen letilthatóvá fogják tenni a Secure Boot mechanizmust, hogy az még véletlenül se akadályozza meg más rendszerek futtatását - de ezen kívül volt olyan gyártó is, aki kifejezetten úgy fogalmazott, hogy rendkívül fontos számukra az, hogy vásárlóik szabadon választhassanak az általuk gyártott gépeken használni kívánt operációs rendszert illetően, amin a jövőben sem fognak változtatni.

Hasonlóképpen nyilatkozott a legismertebb BIOS-gyártók egyikét képező American Megatrends (AMI) is, amelynek szóvivője közölte, hogy azt fogják tanácsolni a gyártók számára, hogy azok az általuk készített BIOS-okkal szerelt gépeiket "egy olyan alapértelmezett konfigurációval szállítsák, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a Secure Boot engedélyezését ill. letiltását".

Bott egyébként azt is kiderítette, hogy az egyes linuxos bloggerek által korábban közöltek, amik szerint egyes piacon kapható, Windows 7-tel szállított gépek már most is megakadályoznák a Linux és más rendszerek telepítését a gépre a Secure Boot segítségével, nemes egyszerűséggel nem igaz, mert a megjelelölt masinák BIOS-a valójában nem is tartalmazza még ezt az amúgy valóban frissnek tekinthető technológiát - így teljesen biztos, hogy a Linux települését nem ez akadályozza meg a gépeken.

Bott szerint tehát a linuxos közösség és a szabadszoftveres mozgalom által a Secure Boottal szemben folytatott hadjárat valójában nem más, mint - egy pont általaluk megkreált fogalommal leírva: - FUD kampány, azaz, olyan lejárató stratégia, amelynek keretében úgy próbálnak félelmet, bizonytalanságot és ellenérzéseket kelteni az emberekben egy általuk nyilvánvalóan nem szívlelt jelenséggel, termékkel vagy céggel - adott esetben a Microsofttal és a Windows 8-cal - szemben, hogy arról valójában hamis, alaptalan információkat terjesztenek.

Az ettől függetlenül vitathatatlan, hogy a Linux és más alternatív operációs rendszerek készítői és támogatói vélhetően nem alaptalanul félnek a Windows 8 megjelenésétől és attól, hogy az az általuk kedvelt rendszereket még inkább a háttérbe szorítja majd. Ez utóbbi oka azonban egészen biztosan nem a Secure Boot technológia és az lesz, hogy a Microsoft vagy a gyártók mesterségesen és direkte kizárják őket a gépekről.