A Microsoft operációs rendszerének jövőre megjelenő új változata végre véget vet majd az eddigi Windows-ok egy igen idegesítő tulajdonságának. A Windows 8 ugyanis nem fogja majd a felhasználó engedélye nélkül újraindítani a gépet a frissítések telepítését követően, és általában is az eddigieknél kevésbé erőszakos módon figyelmeztet majd ennek szükségességére.

Ezzel Redmond a korábbi Windows-ok egy sokat kritizált működési módján változtat majd alapból, amely jelenleg rengeteg felhasználót riaszt el a frissítések automatikus telepítésének engedélyezésétől. Ez utóbbi bekapcsolt állapotában ugyanis még a Windows 7 esetében is előfordul az, hogy a felhasználó által felügyelet nélkül hagyott gép egyszer csak - a frissen megjelent foltok a háttérben történő letöltését és felrakását követően - újraindítja magát, amit azonban úgy tesz meg, hogy az esetleg még megnyitva lévő programokat kvázi erőszakkal bezárja, ezáltal potenciálisan egyes adatok elvesztését okozva.

A jelenlegi Windows-ok bekapcsolt automatikus frissítés mellett a felhasználó kifejezett engedélye nélkül is hajlamosak újraindítani a gépet, amivel potenciális adatok elvesztését okozhatják azonA jelenlegi Windows-ok bekapcsolt automatikus frissítés mellett a felhasználó kifejezett engedélye nélkül is hajlamosak|újraindítani a gépet, amivel potenciális adatok elvesztését okozhatják azon

Ráadásul ha a felhasználó még a gép előtt is ül, a Windows Update akkor is csak maximum 4 órával engedi meg a frissítések telepítésének eltolását, ami azt jelenti, hogy napjában többször nyaggatja ezzel az esetleg a gépét csak a nap végén, vagy másnak újraindítani szándékozó tulajdonost.

p> A Windows 8 ezzel szemben már nem fog ilyen görcsösen ragaszkodni a gép újraindításához, amelyet havonta csak egyszer - közvetlenül a havi frissítéscsomag kiadását követően - fog kezdeményezni. Ráadásul erre a felhasználónak 72 órát fog hagyni - azaz három teljesen napig egészen biztosan nem fogja magától sem újraindítani a gépet, ha csak ehhez annak tulajdonosa ill. rendszergazdája hozzá nem járul.
A Windows 8 kerek három napot hagy majd az újraindításra, és semmilyen körülmények között sem zár majd be mentetlen adatokat tartalmazó alkalmazásokatA Windows 8 kerek három napot hagy majd az újraindításra, és semmilyen körülmények|között sem zár majd be mentetlen adatokat tartalmazó alkalmazásokat

Minderről a bejelentkezési képernyőn fogja utóbbit tájékoztatni, aki így előre fel tud majd készülni és maga tudja majd megválasztani, hogy mikor is szeretne a frissítések telepítésének lezárását jelentő újraindításra sort keríteni; ha pedig olyan alkalmazás is nyitva van a gépen, amely nem mentette el adatait, a kikényszerített újraindításra a Windows Update semmilyen körülmények között sem fog sort keríteni.

A Microsoft egyébként állítólag jövő elején fogja kiadni a Windows 8 első bétáját, ami vélhetően már a szóban forgó újítást is tartalmazza majd.