A Hitachi a hét elején jelentett be, hogy elkezdte kiszállítani partnerei részére a világ első 4 TB-os kapacitással rendelkező belső merevlemezeit. A cég emellett egy külső egységet is bemutatott azonos kapacitással, amely azonban nem számít rekordernek, hiszen ilyen külső meghajtót a WD már korábban piacra dobott.

Az új, belső használatra szánt Hitachi GST Deskstar 4TB merevlemez csak 5900-as fordulatszámmal pörög, így egészen biztos, hogy SATA-III-as csatolófelülete által biztosított elméleti sávszélesség legnagyobb része kihasználatlanul marad majd. Ugyanakkor az egység az alacsony fordulatszám ellenére is vélhetően megfelelő teljesítmény fog szolgáltatni a tipikus asztali használathoz, amit 32 MB beépített gyorstára is segít majd.

Az egyetlen komoly problémát a teljesítmény vonatkozásában az jelentheti, hogy a merevlemez az új, 4 KB-osra növelt méretű szektorokkal dolgozik, ami miatt használata a régebbi operációs rendszerek alatt lassúsággal társulhat. Ugyanakkor a működési zajra biztosan sem lesz sok panasz, az egység CoolSpin technológiája ugyanis automatikusan lecsökkenti annak fordultszámát kihasználatlanság esetén, ami mellesleg alacsonyabb hőmérsékletben és szerényebb energiafogyasztásban is jelentkezik.

Az új, 4TB-os Hitachi Deskstar 5K4000 lemezek állítólag már kaphatók egyes boltokban 400 dolláros - mintegy 92ezer forintos - áron. Az azonos kapacitást kínáló, ám a géphez kívülről, USB 3.0 kapun keresztül csatlakozó Touro Desk External Drive ugyanakkor csak januártól lesz kapható, húsz dollárral többért - tehát kb. 97ezer forintért.