A Linux kernel soron következő kiadása készítői szerint egy újabb csúcsot fog beállítani. A pingvines rendszermag új, 3.3-as verziója ugyanis már a 15 milliót is meghaladó kódsorból fog állni.

Bár az óriási kódsorszám önmagában nem számít iparági csúcsnak - hiszen például a Windows forráskódja már közel másfél évtizeddel korábban túllépte ezt a limitet -, mégis jelentős fejlődésről tanúskódik, hiszen a Linux eredeti, 0.01-es verziója alig 10ezer sorból állt, de a 10 milliós határt is csak alig három évvel ezelőtt, 2008 végén lépte át a nyílt forrású rendszermagba befoglalt kódsorok száma.

A kód legnagyobb részét a meghajtóprogramok és az architektúra-specifikus kódok adjákA kód legnagyobb részét a meghajtóprogramok és az architektúra-specifikus kódok adják

Az immár 15 milliósra duzzadt kódbázis legnagyobb részét egyébként a meghajtóprogramok ill. az architektúra-specifikus illesztőkódok forrása adja, amit csökkenő sorrendben a fájlrendszer-meghajtók, majd a hanggenerálással összefüggésbe hozható rutinok kódjai követnek. A kód legkisebb részét a memóriakezelő, a kriptográfiai alrendszer, valamint a rendszer fordításában és tesztelésében szerepet játszó szkriptek adják.