Több évnyi fejlesztést követően a napokban végre letölthetővé vált a VideoLAN médialejátszó új főverziójának végleges változata. Az új VLC 2.0 többek között jobb feliratkezelést ígér, új videószűrőket tartalmaz és teljesértékű Blu-ray-támogatással érkezik.

A nyílt forrású szoftveren az új verzió 2008-as fejlesztésének megkezdése óta összesen 160 fejlesztő dolgozott, akik összesen több, mint 7000 javítást és fejlesztést hajtottak végre a szoftver kódján. Ennek köszönhetően utóbbi jelentősen javult H.264 és MPEG-4, valamint Xvid-támogatást kapott, és olyan viszonylag új formátumú videók kezelésére is képessé vált, mint például a Google WebM.

Ezen kívül javult a nagyfelbontású videó lejátszási minősége a lassabb gépeken is a többszálas dekódolásnak köszönhetően, a 10-bites kodekek támogatásának bevezetésével pedig már ezek a viszonylag ritka, de nagyobb színhűséget ígérő ábrázolási módot alkalmazó videók lejátszása se jelent gondot. Szintén továbbfejlesztésre került a RealVideo ill. Real Media formátumok kezelése, de a FLAC, RV és Hi10p médiafájlok lejátszása se okoz gondot a továbbiakban a szoftvernek.

Az új VLC lejátszó Windows, Linux és Mac alatt futó - egyébként akár teljesen magyar nyelvű felülettel is telepíthető - változatai a szoftver honlapjáról tölthető le.