Linus Torvalds, a Linux fejlesztésének közismert elindítója a napokban egy meglehetősen heves vérmérsékletű kritika keretében nem kevesebbre ragadtatta magát, mint hogy öngyilkosságot javasoljon az egyik nagymúltú disztribúció készítői számára. Az eredetileg finn származású, de jelenleg az Egyesült Államokban élő Torvalds-nál az OpenSUSE néhány valóban vitatható megoldása verte ki a biztosítékot, ami miatt felgyülemlett gőzt a kernelfejlesztő egy a Google+-on megjelent posztjában engedte ki.

"Ha bármi közöd is van egy disztribúció biztonság[ának formálás]ához, és úgy gondolod, hogy a gyerekeimnek (a "gyerekeim"-et kicserélheted "utazó sales-esek"-re is ha azt gondolod, hogy ügyfeleid nagy része üzleti felhasználó) tudniuk kell a root jelszót ahhoz, hogy csatlakozzhassanak egy vezetéknélküli hálózathoz, ki tudjanak nyomtatni egy dolgozatot vagy megváltoztathassák a dátum- és idő-beállításokat, kérlek most azonnal öld meg magad. Jobb hely lesz a világ nélküled", közölte Torvalds, akit nyilvánvalóan teljesen kiborított, hogy a szóban forgó igyenes disztribúció az említett feladatok elvégzéséhez is a rendszergazda jelszavát kérte egyik lánya laptopján.

A Linux atyja egyébként egy Macbook Air-re telepítette fel az OpenSUSE-t, amit azonban a poszt szerint a felmerült problémák miatt - nevezetesen, hogy a root-jelszó nélkül még alapvető feladatokat sem lehet elvégezni vele - azóta már le is törölt az almás gépről. A bajokra Torvalds először a disztribúció támogatási és hibakereső fórumán keresett megoldást - ill. próbálta a készítőket az abszurd viselkedés megváltoztatásának szükségességéről meggyőzni -, de mivel végül ott nem jutott dűlőre a kérdésben, döntött az OpenSUSE letelepítése és a nyilvánvalóan kicsit (?) ingerült poszt megírása mellett.

A jelenleg 42 éves szakember egyébként korábban kiosztotta már a MacOS X és a Windows fejlesztőit is, akik által létrehozott rendszereket elavult ócskaságnak nevezte, de a Linuxon futó desktop környezetek közül is volt olyan, amit "fertő"-nek titulált, és a konkurensre történő áttérést javasolta - majd később ennek pont a fordítottját is eljátszotta, amikor a korábban szidott alternatívát javasolta az előzőleg preferált konkurens megoldás helyett.