[The Inquirer] A Nikkei.net japán hírmagazin oldalain megjelent információk a Microsoft a szigetországban működő divíziójának bevételei jelentős csökkenést mutattak az utóbbi időben. A jelentés ennek elsődleges okaként a Linux és a nyílt forrású megoldások egyre nagyobb és gyorsuló térhódítását jelöli meg.

A Microsoft Japán operációs rendszerekből, valamint vállalati és szerver-termékekből származó bevételei a 2002-es év második felében nem kevesebb, mint 20 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, így összességében 5 százalékos forgalomcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.


Tux háttérbe szorítja a Microsoftot ?

Ez nem kis mértékben a japán kormány új programjának is köszönhető, amely a nyílt forrású megoldások népszerűsítését és elterjesztését célozza, és amelyhez mintegy egy milliárd jent különítettek el az idei költségvetésből. A kormány szerint a nyílt forrású megoldások nem csak jóval költséghatékonyabbak, de biztonságosabbak is zárt kódú társaiknál.

A Microsoft a beindult folyamatok ellensúlyozására még tavaly megnyitotta Windows operációs rendszere forráskódját Tokió számára, azonban a jelek szerint ez eddig nem hozott átütő sikert.