A Net Applications a múlt hét végén ismét frissítette szokásos havi statisztikáit, amelyben a legnépszerűbb böngészőket rangsorolja. A június elejei toplista szerint a Microsoft Internet Explorerje továbbra is biztosan őrzi első helyét versenytársai között, akik közül a két őt követő legnépszerűbb alternatívát: a Chrome-ot és a Firefox-ot együttesen sem használjak annyian, mint az IE-t.

Bár a redmondi böngészőnek ebben a hónapban nem sikerült a tavalyi év vége óta ismét növekedésnek indult piaci részesedését még tovább növelni, első helyét stabilan őrzi a múlt hónap óta gyakorlatilag változatlan 54.05%-os értékkel. Második helyen a Firefox követi őt 19.71%-os szeletkéjével, ami azonban újabb fél százalékponttal kisebb értéket képez a múlthavi 20.20%-os eredménynél.

Ha csak a Mozilla szoftvere napokon belül nem lesz képes megfordítani a trendeket és növelni felhasználói számát, második helyéről a harmadikra fog lecsúszni, helyet cserélve a Chrome-mal. A Google böngészője ugyanis már jelenleg is 19.58%-on áll - az elmúlt hónap alatt elért 0.7% százalékpontos növekedésének pedig fele is önmagában elég lesz a Firefox letaszítására a dobogó második fokáról, abban a valószínűtlen esetben is, ha a Mozilla szoftvere önmaga nem veszít esetleg részesedéséből.

A Chrome egyébként fent említett eredményével az egyetlen olyan szoftvert képezte, amely képes volt az elmúlt hónap során részesedését növelni. A további versenytársak ugyanis szintén mind vesztettek felhasználóik közül: a Safari és az Opera részesedése egyaránt közel 4-4 százalékkal csökkent.

A következő egy hónap nagy kérdése az lesz, hogy a Windows 8 utolsó előzetesének megjelenése, valamint az Internet Explorer 10 esetleg más platformokra is elérhetővé váló kiadásra jelölt változatának sikerül -e hozzájárulniuk ahhoz, hogy a redmondi szoftver ismét növelje részesedését - vagy csak az eddig elért pozíció megőrzését teszi majd lehetővé számára.