A Google a ma megnyílt I/O fejlesztői konferenciáján a várakozásoknak megfelelően bemutatta első sajátmárkás táblagépét. A családnevét a keresőóriás mobiltelefonjaitól öröklő, keresztnevét pedig nyilvánvalóan méretéről kapó "Nexus 7" a középkategóriában indul majd versenybe a már piacon lévő termékekkel, amelyek árát azonban komolyan lenyomhatja.

Az Asus által gyártott táblagép lelkét egy 1.3 GHz-en pörgő négymagos Nvidia Tegra 3 processzor képezi, amely kerek 1 GB-nyi operatív memória, valamint 8 ill. 16 GB Flash háttértár felett uralkodik. A tablet 7 colos kijelzője 1280x800 pixeles felbontásban jeleníti meg a képeket, videókat és szöveges információkat, ugyanakkor beépített kamerájának köszönhetően maga is képes maximum 1.2 megapixeles felvételek készítésére.

Ugyanakkor mivel a kameraszenzort a Google nem a gép hátuljára, hanem elejére építtette, ezért nyilvánvalóan a videóhívások bonyolítása sem jelent problémát majd a készülék számára - amiért cserébe a hagyományos fotózás viszont érdekes kihívás lesz majd vele. Ezen kívül a tabletben az NFC is helyet kapott, ami azonban vélhetően elsősorban a mobilokkal vagy más táblagépekkel történő egyszerű kommunikációban jut majd szerephez, mert érintéssel fizetni azért egy 7 colos táblagéppel nem tűnik olyan coolnak.

A Nexus 7 legnagyobb erőssége ugyanakkor nem ezek a featúrák önmagukban, hanem a készülék ára: a 8 GB-os modellhez ugyanis már alig 200 dollárért - tehát kb. 45 ezer forintért - míg 16 GB-os társához 250 dollárért - kb. 57 ezer forintért - lehet majd hozzájutni. Ezzel a táblagép gyakorlatilag teljesen kiírja a piacról a jóval szerényebb képességekkel felvértezett, de hasonló árban kapható Amazon Kindle-t, és számos másik versenytársát is, amelyeket ezt követően gyártóik vagy kivezetnek a piacról, vagy jelentősen csökkentett áron tudnak majd tovább értékesíteni.

Az új Google táblagép egyébként az Android legújabb, Jelly Bean kódnevű változatával fog érkezni - bár utóbbi vélhetően számos más, piacon lévő ill. már megvásárolt gépre is telepíthetővé válik majd valamikor az év hátralévő részében.

A Google Nexus 7 a keresőóriás Play áruházában rendelhető elő - egyelőre azonban sajnos csak az Egyesült Államokból. Az első példányok kiszállításának megkezdése jövő hónap közepén lesz várható.