Szerdán az Európai Parlament elsörprő többséggel leszavazta a javaslat teljes nevének kezdőbetűiből összeálló "ACTA" név alatt elhíresült, sok vitát kiváltott új szerzői jogi szabályozást. A törvényjavaslat a korábbiaknál sokkal komolyabb eszközöket adott volna a kiadók és más jogtulajdonosok kezébe a kalóziparral szemben történő fellépésére - ugyanakkor sokak szerint lehetővé tette volna számukra a szólásszabadság és a kritikus hangok elnyomását is az interneten.

"Az európai polgárok aggályukat fejezték ki [..] hogy a szerződés sérti az európai polgárok alapvető jogait - köztük a szólásszabadságot is. [..] Mi ezt tiszteletben tartjuk", közölte a döntést indokolva Karel De Gucht, az EU kereskedelmi bizottságának biztosa.

Bár az új szabályozást korábban számos uniós ország - köztük Magyarország is - elfogadta, azzal, hogy az Európai Parlament most végül elvetette azt, gyakorlatilag kizárható annak tényleges ratifikálása az egyes tagországok törvényhozásában. A javaslatot egyébként az EP-ben egyértelmű és abszolút többséggel: alig 39 támogató mellett 478 ellenszavazattal vetették el, 165 tartózkodás mellett.

A döntést természetesen meglehetősen negatívan fogadta a mögötte álló lobbi, köztük a Nemzetközi Védjegy Szövetség (ITA) is, aminek vezetője, Alan Drewsen közölte, hogy a javaslat elutasítása miatt "Európa lemaradásba kerülhet a szellemi tulajdon védelme területén". A vezető ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ennek ellenére a világ számos országában és régiójában sikerül majd ratifikálni az új szabályozást "az EU nélkül is, ami jelentős veszteséget jelent utóbbi mint a 27 tagországa számára".