A Microsoft az Egyesült Államokban ellene folytatott antitröszt perben kötött egyezség részeként újabb módosításokat fog végrehajtani Windows operációs rendszerén. A legfrissebb változtatások a Start menüt fogják érinti, ahová az eddig meglehetősen eldugott helyen található, a csomagolt Microsoft szoftverek elrejtését lehetővé tevő menüpont is ki fog kerülni.

Az új Start menüben így azonnal szem előtt lesz a "Set Program Access and Defaults" menüpont, amely lehetővé teszi a Windows-okba beépítetten érkező Internet Explorer böngésző, az Outlook Express levelezőprogram, és a Media Player lejátszó alkalmazás elrejtését, és helyettük más, harmadik felektől származó alkalmazások telepítését. A Windows XP SP1-ben megjelent új lehetőség segítségével OEM-ek, vagy akár maga a végfelhasználó is egyszerűen cserélheti le a Microsoft-alkalmazásokat más, általa preferrált hasonló célú programokra.


Jelenleg a menü mélyén rejtőzik a szóban forgó menüpont

A Microsoft bejelentése szerint bár a trösztellenes egyezségben rögzítetteknek a korábbi elrendezés is megfelelt, és a cég ezen felül mintegy pluszként, az Egyesült Államok Igazságügyminisztériumával történő simulékony együttműködés érdekében vezette be a változtatásokat.

Ugyanakkor a hangzatos nevű "Project to Promote Competition and Innovation in the Digital Age" (ProComp), ám valójában a Microsoft-versenytársak által igen csak egyszerű céllal létrehozott szervezet elnöke, Mike Pettit szerint a felhasználók eddig is átrendezhették a Start menüt, így a Microsoft semmilyen lényegi változtatást nem hajtott végre. "Csak hírverés az egész", mondja, "de valójában a verseny szempontjából lényegtelen."