Súlyos károkat okozhat a Microsoft számára az telepítőkulcs, amely mintegy két héttel a Windows Server 2003 hivatalos bejelentése előtt szivárgott ki - erősítették meg a cég képviselői hétfőn. Az április 24-én bemutatandó új Microsoft szerver-operációs rendszerhez való licenszkulcs egy vállalati felhasználótól szivárgott ki, és a Windows Server 2003 három különböző változatának nagy mennyiségű aktiválására is alkalmas lehet.

A Microsoft a Windows XP-ben bevezette a szoftvereinek illegális másolását megakadályozni aktivációt, amely a rendszerek telepítése után azok élesítéséhez szükségessé teszi a kapcsolat felvételét a Microsoft központi adatbázisával. Az eljárás lényege, hogy a szoftvert a hardverhez köti, így az nem másolható át másik gépre, valamint, hogy segít kiszűrni a gyanúsan sokszor használt, és így feltehetően nem jogosan megszerzett kulcsokat is.


Aktiválás nélkül is élesíti a rendszert a kiszivárgott kulcs

Ez a folyamat az átlagfelhasználó számára nem jelent plusz terhet, a nagyvállalatokban azon komoly problémát jelenthet, ahol sokszor több ezer gépre kell a szoftvereket installálni. Ezért a Microsoft kiemelt ügyfeleinek bizonyos alkalmazásaihoz olyan kulcsokat is kiad, amelyek beírása után a rendszerek átugorják az aktivációs folyamatot, és telepítés után azonnal éles állapotba kerülnek. A most kiszivárgott is egy ilyen speciális kulcs, amely akár Windows-ok millióinak élesítésére is felhasználható világszerte.

A Microsoft szóvívője máris bejelentette, hogy hajtóvadászatot indítanak a kulcs ellen a Neten. "A jogi részlegünk már agresszíven dolgozik a problémán", mondta. Az ilyen kulcsokat sokszor adják egymás között a felhasználók a szoftverek illegális kópiáival együtt, de weboldalakon, levelezőlistákon és IRC-n is terjednek. A Windows XP kibocsátásakor egyébként már egyszer megtörént ugyanez: akkor kettő hasonló, aktivációt nem igénylő kulcs szivárgott ki a Netre, amelyek a becslések szerint a későbbi összes illegális telepítések mintegy 90 százalékánál használtak fel.

A Microsoft szoftverek illegális kópiáinak száma világszerte nagy számot képvisel. Például a redmondi cég saját becslései szerint minden második Office kópiát illegálisan birtokolnak tulajdonosaik.