A Novell a hétfői napon jelentette be egy kifejezetten a nyílt forrású megoldások támogatására létrehozott új weboldala elindítását. Az új Novell Forge weboldal célja a cég által megnyitott forráskódú szoftverek köré szerveződő közösség gyűjtése, és számukra együttműködést és információcserét lehetővé tevő fórum biztosítása. A cég az új fejlesztői oldal indításával egyidőben jelentette be Nsure UDDI Server-e forráskódjának megnyitását is.

"A Novell erősen hisz abban, hogy a nyílt forrású technológiák használatáért cserébe a közösség számára is vissza kell adni valamit; és mi évekig csendesen hozzá is járultunk számos nyílt forrású projekthez", mondta Chris Stone, a Novell elnök-helyettese. "Az Apache-hoz, Tomcat-hoz, MySQL-hez és PHP/Perl-hez hasonló nyílt forrású komponensekre erősen építő új Netware 6.5 indítása mérföldkövet jelent a Novell a nyílt forrás irányába történő elkötelezettsége szempontjából."

A megjelenésében és funkcióiban erősen a SourceForge portálra hasonlító új Novell Forge weboldalon keresztül a fejlesztők lehetőséget kapnak a Novell által megnyitott forráskódok letöltésére, módosítására, cseréjére és frissítésére is. Ezen kívül ötleteiket is megoszthatják egymással és részt vehetnek különböző közösségek kialakításában is. A fejlesztői oldal megnyitásával párhuzamosan bejelentett Nsure UDDI Server forráskódja mellett a Novell hamarosan további szoftverek kódját is elérhetővé teszi majd a Forge-on keresztül.

Az új Novell Forge weboldalról és a frissen megnyitott kódú Nsure NDDI Serverről bővebb információkat az érdeklődők a New Novell Developer Site, illetve a http://uddi.novell.com oldalon olvashatnak.