A Borland által 2000-ben megnyitott Interbase kódjára építő Firebird projekt a szerdai napon tett közzé honlapján nyílt forrású adatbáziskezelő rendszer legújabb változatát. Az új Firebird 1.5 Release Candidate számos apró hiba javítása mellett néhány jelentős fejlesztést is tartalmaz.

A bővítések közül a legújabb változatban implementált, az adatbázishoz, a külső táblákhoz és az UDF könyvtárokhoz történő hozzáférést szabályozását lehetővé tevő fejlesztést érdemes kiemelni, amely nagyban növelheti a Firebird adatbázisok biztonságát.

Természetesen a legújabb változat is tartalmazza a korábbi bétákban megjelent bővítéseket, mint a NULL-mezők használatának lehetősége az egyedi kulcsokban és indexekben, az új B+ fa alapú rekordverzió-menedzsment, vagy az indexeket jobban figyelembe vevő optimalizáló.

A Windows és Linux platformokon is futó Firebird 1.5 Release Candidate 1 módosításairól az érdeklődők bővebben a kibocsátási jegyzetben olvashatnak, míg magát a programot a projekt honlapjáról tölthetik le.