A Serial ATA International Organization (SATA-IO) csütörtökön sajtóközleményben tudatta, hogy elkezdte a még 2011-ben bejelentett SATA Express specifikáció ratifikálási folyamatát. Ez az utolsó lépés a specifikáció végleges szabvánnyá nyilvánítása előtt, amelyre a szervezet szerint még az idei évben sor fog kerülni.

Az új SATA Express specifikációk a közvetlenül a PC-k PCI Express buszrendszerébe csatlakozó adattárolók kommunikációját rögzítik. Utóbbiak nagy előnye, hogy a tárolóvezérlő áramkörök kiiktatásának köszönhetően a korábbiaknál nagyobb sebességgel tudnak adatokat küldeni és fogadni.

Az új SATA Express csatlakozók a régebbi SATA specifikációk szerint készült meghajtók bekötésére is lehetőséget adhatnak majdAz új SATA Express csatlakozók a régebbi SATA specifikációk szerint készült meghajtók bekötésére is lehetőséget adhatnak majd

Bár maga a koncepció nem kifejezetten új, hiszen számos nagy teljesítményű SSD-meghajtó már évek óta használja, az új SATA Express specifikáció azonban szabványosítja az ezen az elven működő tárolórendszerek által használt protokollokat és illesztéseket is. Az új csatolófelületet támogató meghajtók másodpercenként már akár 12 Gigabitnyi adat átvitelére is képesek lehetnek majd, szemben a jelenlegi SATA maximum 6 Gbit/s-os sebességével.

A SATA Express az átviteli protokoll meghatározása mellett új, többfunkciós csatlakozókat is definiál, amelyekhez egyaránt lehet az új specifikáció szerint működő, valamint a régebbi SATA szabványokat követő eszközöket csatlakoztatni. Ennek köszönhetően a specifikáció teljes mértékben felülről kompatibilis elődeivel és lehetővé teszi a hagyományos SATA meghajtók használatát is a SATA Express-szel felvértezett rendszerekben.